Poliţia Siguranţă Şcolară, o structură înființată pentru combaterea bullying-ului

septembrie 1, 2020

O nouă structură a fost înființată în IGPR, Poliția Siguranță Școlară, care va avea, pentru început, 266 de angajați și al cărei scop este de a combate bullying-ul din școli și delincvenţa juvenilă. 

„La iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost elaborat şi introdus în circuitul de aprobare instituţională un nou plan naţional de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic, dar şi pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar. Planul de acţiune creează premisele unei abordări unitare pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în unităţile de învăţământ. În conformitate cu prevederile Strategiei naţionale de apărare a ţării 2020 - 2024, unul dintre obiectivele principale îl reprezintă coordonarea eforturilor tuturor instituţiilor, concomitent cu luarea măsurilor necesare creşterii securităţii fizice a elevilor pe durata deplasării înspre şi dinspre şcoală, precum şi prevenirea şi combaterea fenomenului de bullying", a anunțat marți secretarul de stat Bogdan Despescu, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Noua structură își va începe activitatea chiar la debutul anului școlar și va colabora cu unităţile şcolare şi autorităţile locale.

„Ţinând cont de preocuparea permanentă a conducerii MAI pentru îndeplinirea obiectivelor în ceea ce priveşte siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice, ministrul Afacerilor Interne a luat decizia înfiinţării unui structuri distincte în cadrul Poliţiei Române. Structura nou-înfiinţată va îmbunătăţi şi consolida parteneriatul MAI - şcoală - autorităţi locale. Va exista o prezenţă mult mai mare şi mai activă a poliţiştilor în mediul şcolar, respectiv în procesul educaţional. Poliţiştii vor identifica mediile favorabile comiterii de infracţiuni şi vor stabili legături permanente cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, cu reprezentanţii ONG-urilor, precum şi ai autorităţilor locale", a adăugat Despescu.

Noua structură, spune secretarul de stat, va pune accent pe prevenție și pe „identificarea factorilor generatori şi eliminarea din timp a potenţialelor riscuri, în principal pentru prevenirea consumului de droguri, trafic de persoane şi violenţă juvenilă. Structura se constituie prin ordin al ministrului Afacerilor Interne prin suplimentarea posturilor alocate Poliţiei Române cu un număr de 266 de funcţii de poliţist. Structura va funcţiona odată cu începerea anului şcolar, atât la nivelul IGPR, cât şi la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti", a mai arătat Despescu.

Legea care interzice bullying-ul în şcoli a intrat în vigoare în noiembrie 2019 și interzice orice comportament care constă în violenţă psihologică.  

„În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică - bullying”, se arată în textul legii. 

Potrivit legii, bullying-ul (violenţa psihologică) poate fi definit ca: „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro