Polistiren extrudat | Care sunt principalele caracteristici si avantaje?

mai 16, 2023

Polistiren extrudat (XPS) este un material termoizolant folosit in constructii pentru a izola termic fundatiile, peretii exteriori, acoperisurile, podelele si alte elemente ale cladirii. Este unul dintre cele mai populare materiale de izolare utilizate in prezent in industria constructiilor, datorita proprietatilor sale excelente de izolare termica si mecanice.
Polistirenul extrudat este fabricat prin extrudarea unui amestec de granule de polistiren expandat, agent de expansiune si aditivi. In timpul procesului de fabricatie, amestecul este topit si apoi fortat prin o matrice, unde se umfla si se solidifica. Procesul de extrudare creeaza un material cu o structura celulara inchisa si densa, cu o structura uniforma si o suprafata neteda.

Proprietati fizice si mecanice pt. polistiren extrudat

Polistirenul extrudat are o conductivitate termica foarte scazuta, in general intre 0,028 si 0,038 W/mK, ceea ce il face unul dintre cele mai bune materiale de izolare termica disponibile. In plus, este rezistent la apa, la compresiune si la deformare, ceea ce il face un material ideal pentru utilizare in fundatii si podele. Este, de asemenea, foarte usor, cu o densitate de aproximativ 35-45 kg/m³, si are o capacitate de incarcare ridicata.
Polistirenul extrudat are, de asemenea, o rezistenta excelenta la actiunea radiatiilor UV si a coroziunii, ceea ce il face potrivit pentru utilizarea in medii exterioare. De asemenea, nu este afectat de microorganisme, precum mucegaiul si ciupercile, si este rezistent la incendii, fiind un material cu proprietati auto-stingatoare.

Utilizari si avantaje

Polistirenul extrudat este un material versatil, fiind utilizat intr-o gama larga de aplicatii de izolare termica. Este ideal pentru izolarea fundatiilor, a peretilor exteriori, a acoperisurilor, a podelelor si a altor elemente de constructie. De asemenea, poate fi utilizat in sisteme de izolare termica a fatadelor si in constructii cu cadre din lemn sau din otel.
Printre avantajele polistirenului extrudat se numara:

  • Izolare termica excelenta: polistirenul extrudat are o conductivitate termica foarte scazuta, ceea ce face din acesta un material ideal pentru izolarea termica a cladirilor.
  • Rezistenta mecanica ridicata: polistirenul extrudat are o capacitate de incarcare ridicata, fiind capabil sa sustina greutatea cladirii si sa reziste la presiune si la compresiune.
  • Rezistenta la apa si la coroziune: polistirenul extrudat este rezistent la apa si la coroziune, ceea ce il face potrivit pentru utilizarea in medii umede si in medii exterioare.
  • Usor si usor de instalat: polistirenul extrudat este foarte usor, ceea ce face ca instalarea sa fie usoara si rapida.
  • Rezistenta la foc: polistirenul extrudat este un material auto-stingator, ceea ce il face sigur in cazul unui incendiu.
  • Durabilitate: polistirenul extrudat are o durata de viata lunga si nu se degradeaza in timp.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Polistiren extrudat | Care sunt principalele caracteristici si avantaje?

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro