Ziua în care președintele Iohannis anunța, la Cotroceni, intrarea României în stare de urgență era și ziua în care, scuturați de orice temeri, câțiva oameni influenți în stat începeau să aranjeze primele afaceri de pandemie. În spatele apelurilor publice la calm, s-au creat neîntârziat noi rețele de influență: firme fără pată veneau cu autorizații, oameni cu bani finanțau importuri dubioase, iar gradați numiți politic în companii strategice știau deja calea prin care statul să acopere rapid costurile la suprapreț.
Înaltul patronaj al epoleților e moștenirea lăsată României după pandemie. Iar cazurile Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu, puse acum în prim-plan la știri, sunt doar un exemplu. Un stat în care nimeni nu știe câți foști ofițeri de informații ocupă încă funcții cu susținere politică, un stat în care un antrenor de fotbal își găsește intrare la Ministerul Apărării, printr-o armată de pioni, nu poate fi decât vulnerabil.
Dar, înainte de a exista rețineri răsunătoare, au existat câteva investigații de presă. Spre ce oameni politici duce această poveste, de ce e bănuit Victor Pițurcă și ce s-a întâmplat cu cei care au reclamat, încă din 2020, ilegalitățile anchetate azi explică jurnalista Ana Poenariu, autoarea primelor investigații Rise Project care au scos la lumină neregulile de la Romarm din starea de urgență.
On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica.
Ne găsești pe toate aplicațiile importante:
Apple Podcasts - https://apple.co/3CFu4tk
Google Podcasts - https://bit.ly/3S35qbF
Spotify - https://spoti.fi/3RZWVy4
Sursa Youtube
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro