Protestele pentru salvarea Rosiei Montane au continuat pentru a cincea duminica consecutiv in 30 de orase din Romania si 34 de orase din strainatate. Nici vremea rece, nici ploaia nu au descurajat zecile de mii de bucuresteni sa porneasca in mars pe bulevardele capitalei. 'Fie ploaie, fie vant, nu ne pierdem din avant' sau 'Un fluviu de oameni este mai puternic decat un lac de cianura' s-au auzit aseara printre ropotele de ploaie. La Sibiu, protestatarii au dat startul operatiunii 1000 de umbrele pentru Rosia Montana, declarand ca vremea rea nu-i poate tine in casa: 'ploua, ninge, uniti vom invinge!'. La Cluj Napoca protestatarii l-au 'rosinat' pe ministrul Culturii Daniel Barbu. Acuzat ca distruge istoria, calca in picioare traditiile si patrimoniul, fotografia ministrului a fost tintita cu rosii de participantii la manifestatie.
Cu doar cateva ore inaintea inceperii protestelor, presedintele Traian Basescu a participat la o emisiunie televizata unde si-a declarat neutralitatea pe subiectul Rosia Montana si dorinta de a media intre partile implicate. Campania Salvati Rosia Montana ii transmite domnului presedinte ca nu poate fi mediator intre societatea romaneasca, Guvern si compania miniera datorita multiplelor sale antepropuntari in favoarea proiectului de minerit.
Atat premierul Ponta cat si presedintele Basescu fac lobby pentru Rosia Montana Gold Corporation atata vreme cat amandoi evita enuntarea problemei de fond – proiectul este incompatibil cu statul de drept. Teme precum locurile de munca sau utilizarea cianurii in eventualitatea demararii minei pun in umbra doua argumente principale pentru care proiectul minier nu se poate face. Amprenta proiectului si inclusiv locatia uzinei de procesare si a iazului de decantare se suprapune peste proprietatile locanicilor din Rosia Montana care nu vor sa plece. În plus, Rosia Montana adaposteste un patrimoniu cultural unic in lume ce apartine generatiei prezente, dar si celor viitoare. Subiecte precum patrimoniul nu si-au gasit loc in declaratiile dlui Basescu, desi in 2009 a convocat o comisie prezidentiala pentru patrimoniu al carei raport, foarte ferm pe tema Rosiei Montane, a fost ignorat.
Mai mult, presedintele Basescu isi declara aparenta neutralitate dupa ce, ani de-a randul, declaratiile sale favorabile au salvat Rosia Montana Gold Corporation la bursa in momente cheie . Aceste interventii reflecta de altfel intrevederile succesive cu reprezentantii companiei miniere. În tot acest timp a avut o singura intrunire cu localnicii din Alburnus Maior, pe durata careia presedintele s-a exprimat neunivoc numindu-i „bolsevici”. La acea data, intrunirea a fost filmata chiar de unul din jurnalistii din delegatia prezidentiala .
„Nu de mediator avem nevoie, fie el Basescu sau Ponta, ci de autoritati corecte care sa respecte statul de drept si vointa cetatenilor. Vremea afacerilor paguboase, cum e cea de la Rosia Montana a trecut, iar protestele din strada o arata. Pana cand oamenii politici din Romania nu vor intelege acest lucru, nu vom obosi, nu vom capitula, vom ramane in strada sa protestam pentru respectarea drepturilor noastre democratice” a declarat Eugen David.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro