Ploile din ultimele 2 zile au provocat inundaţii în 11 judeţe

Judeţele afectate de inundaţiile din ultimele două zile sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Cluj, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Sibiu şi Suceava.

Subsolurile a 15 blocuri, 102 case şi 527 de anexe şi gospodării au fost inundate. Peste 70 de poduri şi podeţe au fost afectate, iar apa din 63 de fântâni nu mai poate fi folosită. Un cătun cu 172 de locuitori din judeţul Cluj a fost izolat, peste 70 de poduri şi podeţe au fost afectate şi mai multe de zeci de kilometri de drumuri judeţene şi comunale sunt impracticabile. Echipele de intervenţie ale Ministerului Administraţiei şi Internelor acţionează cu mijoacele specifice pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor.

Situaţia detaliată în principalele judeţe afectate este următoarea:

1. Judeţul Alba

În municipiul Aiud şi în comuna Livezile au fost afectate de ploile torenţiale 15 anexe gospodăreşti, pivniţele şi subsolurile a 8 imobile, 6 punţi pietonale, 5 fântâni, precum şi DJ 107M (surpat pe o distanţă de 10 m, se circulă pe un singur sens, în satul Măgura şi afectat pe o lungime de 300 m în comuna Livezile).
Echipele de intervenţie acţionează pentru evacuarea apei din locuinţele afectate.

2. Judeţul Arad

În comuna Vladimirescu s-a prăbuşit acoperişul unei case.
Autorităţile au luat măsuri pentru debranşarea imobilului de la alimentarea cu energie electrică şi gaze.

3. Judeţul Argeş

Ca urmare a precipitaţiilor, în comunele Bârla, Stolnici, Căldăraru, Miroşi şi Ungheni au fost afectate 10 fântâni şi mai multe drumuri comunale.

4. Judeţul Bacău

În localitatea Dărmăneşti, cartierul Brătuleşti, au fost inundate 2 case şi 49 curţi şi anexe gospodăreşti.

5. Judeţul Cluj

Ca urmare a precipitaţiilor abundente a fost afectat drumul judeţean 103G între localităţile Podeni-Moldoveneşti, cătunul Pietroasa cu 172 locuitori fiind izolat.
R.A. Drumuri Judeţene Cluj acţionează pentru refacerea drumului şi decolmatarea unor podeţe folosind utilajele din dotare.

6. Judeţul Dolj

În localităţile Galicea, Leu, Basarabi, Moţăţei, Segarcea, Nedeia, Filiaşi, Bechet – Comoşteni, Ostroveni şi Vârtop au fost afectate liniile electrice de medie şi joasă tensiune.
Pentru remedierea urmărilor fenomenelor meteorologice la reţeaua electrică a judeţului, SC Electrica SA Craiova intervine cu 6 formaţii de lucru, 24 specialişti, 6 autoturisme ARO, o macara, o autoşa şi un încărcător.
În municipiul Craiova, din cauza ploilor căzute în ultimele 24 de ore, s-au produs inundaţii care au afectat 5 gospodării.
Echipele detaşate în zonă acţionează pentru evacuarea apei.

7. Judeţul Harghita

Precipitaţiile şi vântul puternic au afectat 12 transformatoare în comunele Remetea şi Tulgheş.
Ploile abundente au provocat în oraşul Bălan şi în comunele Corbu, Tulgheş, Lunca de Jos şi Sândominic inundaţii care au afectat acoperişurile a 6 blocuri (în oraşul Bălan), curţile şi anexele a 166 gospodării, 3 case, 4 poduri dintre care 2 sunt distruse în totalitate, 29 de podeţe, 30 de fântâni, 0,25 km de drum judeţean, 450 m de drum comunal şi peste 8 km de drumuri forestiere.
În comuna Tulgheş, un km de ziduri de sprijin s-a rupt, prăbuşindu-se în albia pârâului Rezu Mare.
În oraşul Bălan, o stradă este distrusă în totalitate (3 km). În această zonă sunt semnalate alunecări de teren, 18 case fiind complet izolate, la altele 6 accesul se face deosebit de greu, iar pe alte 3 străzi accesul se face cu mare dificultate ca urmare a acumulării de aluviuni de pe versanţi.
În prezent, localităţile sunt realimentate cu energie electrică ca urmare a remedierii defecţiunilor de către echipe ale S.C. Electrica.
Echipele de intervenţie acţionează pentru evacuarea apei cu motopompe.

8. Judeţul Hunedoara

În localităţile Uricani, Lupeni şi Brănişca au fost afectate de inundaţii curţile şi anexele gospodăreşti a 88 de gospodării, la 17 dintre acestea apa intrând şi în locuinţe, subsolurile a 9 blocuri, 2 poduri, 12 podeţe, 7 punţi pietonale, 0,4 km din drumul naţional 66A, 10 km de drum comunal.
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă acţionează pentru limitarea efectelor produse de inundaţii, pentru evacuarea apei din gospodării.

9. Judeţul Mehedinţi

Ca urmare a ploilor abundente care au căzut, în comunele Căzăneşti, Broşteni, Husnicioara, Şişeşti, Prunişor şi Corcova au fost inundate 33 case, curţile şi anexele a 83 de gospodării, un obiectiv socio-economic, 6 poduri şi podeţe, 300 m de drumuri judeţene, 62 km de drumuri comunale, 300 m drumuri forestiere, 10 fântâni.
Preventiv, a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru intervale de timp scurte.
Echipe de intervenţie acţionează cu utilaje specifice pentru evacuarea apei şi pentru dezinfectarea fântânilor.

10. Judeţul Sibiu

Din cauza precipitaţiilor abundente din data de 9 iulie a.c., şiroirea apei de pe versanţi a depăşit capacitatea de preluare şi scurgere a rigolelor în localităţile Săliştea, Aciliu, Mag, Vale, Ocna Sibiului, Apoldu de Sus, fiind inundate 34 subsoluri şi 15 anexe gospodăreşti, un canal colector şi 8 fântâni.
Zidul de sprijin de pe râul Saliştea (Negru) s-a prăbuşit pe o lungime de circa 20 m.

11. Judeţul Suceava

Pe raza comunelor Gura Humorului, Moldoviţa, Capu Câmpului, Slatina, Stulpicani, Iacobeni şi Valea Moldovei au fost afectate de ploile abundente 4 case (2 distruse şi 2 avariate), curţile şi anexele a 106 gospodării, 4 poduri din care 2, precum şi 1 podeţ au fost distruse.
In localitatea Iacobeni a fost afectată o construcţie hidrotehnică (apărare de mal).
Echipele de intervenţie acţionează pentru evacuarea apei.