Pilotii elvetieni au testat avionul Gripen E F in Suedia

La sfarsitul saptamanii trecute, o echipa de piloti de incercare si ingineri de zbor din cadrul Fortelor Aeriene Elvetiene si al Agentiei Elvetiene pentru Achizitii Publice in domeniul apararii (Armasuisse) a vizitat sediul Saab din Linkoping, Suedia pentru a efectua zboruri de incercare cu avioanele de test Gripen E/F.

Pe 30 noiembrie 2011, Consiliul Federal din Elvetia a selectat Gripen E/F ca varianta optima pentru inlocuirea flotei de avioane Northrop F-5E/F Tiger cu care sunt inzestrate Fortele Aeriene Elvetiene. Departamentul de Aparare, Protectie Civila Si Sport (DDPS) din Elvetia a fost mandatat sa inceapa discutiile cu Saab si Guvernul suedez pentru a optimiza oferta Saab. Negocierile se desfasoara conform planului, iar zborurile de incercare din Suedia fac parte din acest proces.

Programul desfasurat intre 2-4 mai a inclus pregatirea pilotilor in simulator si patru zboruri de incercare. Zborurile de incercare s-au axat pe misiuni de aparare si politie aeriana, utilizand diverse configuratii de armament, ce au inclus rachete IRIS-T, METEOR si AMRAAM.

'Am testat performanta in zbor simuland o misiune de aparare aeriana. Zborul a avut mai multe puncte de incercare. Am reusit sa le trecem pe toate cu bine. A fost un zbor incununat de succes', a declarat Lt. Col. Fabio Antognini, din partea Fortelor Aeriene Elvetiene.

'Am efectuat teste de performanta in zbor utilizand scenariul unei misiuni de politie aeriana. Am simulat o alerta de reactie rapida Si o interceptare de performanta maxima la altitudine mare Si viteza supersonica. Am testat motorul la capacitate maxima si suntem multumiti de rezultate', a declarat Bernhard Berset, pilot de incercare din cadrul Armasuisse.

Programul de testare Gripen E/F se desfasoara conform planului. In cea de-a patra etapa a programului, Saab va continua sa integreze noi tehnologii de varf, ce includ imbunatatirea sistemelor de afisaj si a sistemelor electronice de bord. Sistemul radar va fi, de asemenea, imbunatatit, prin instalarea unei versiuni mai noi a radarului AESA.

'Cooperarea dintre cele doua echipe a fost cu adevarat fantastica. Am efectuat patru zboruri de incercare cu avionul Gripen E/F, care s-a descurcat perfect, ca intotdeauna. Am demonstrat inca o data capacitatile tot mai mari ale acestui avion, inclusiv performanta, manevrabilitatea si rezistenta', a spus Richard Ljungberg, pilot de incercare Saab.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro