Piese din expozitia Tezaurul Istoric a Muzeului National de Istorie, expuse la Ploiesti

octombrie 15, 2010

Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta participarea cu treisprezece piese de exceptie din patrimoniul sau la cea de a II-a editie a expozitiei Comorile dacilor - capodopere ale artei aurului antic din Dacia, organizat in colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, care se va deschide in data de 14 octombrie a.c., la sediul muzeului partener din Ploiesti, jud. Prahova.

Expozitia reprezinta o selectie semnificativa dintre cele mai importante piese tracice si geto-dacice pastrate in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei, valori inestimabile ale patrimoniului cultural national.

Astfel, Muzeul National de Istorie a Romaniei aduce in atentia publicului o serie de piese de valoare exceptionala din colectiile sale, artefacte ce provin din opt mari tezaure sau descoperiri izolate din toate marile provincii istorice ale Romaniei, si anume tezaurele de la Persinari (com. Vacaresti, jud. Dambovita), Biia (com. Sona, jud. Alba), Hinova (mun. Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinti), Stancesti (com. Mihai Eminescu, jud. Botosani), Cucuteni (com. Baiceni, jud. Iasi), Bunesti-Averesti (com. Bunesti-Averesti, jud. Vaslui) si Cotofenesti (com. Varbilau, jud. Prahova).

Acest eveniment prilejuiete revenirea la Ploiesti si pe meleagurile judetului Prahova a celei mai faimoase descoperiri arheologice provenite din aceasta parte a tarii. Este vorba de celebrul si fascinantul coif de aur de la Cotofenesti. Cu aceasta ocazie, minunata opera a artei orfevrariei geto-dacice revine pe aceste locuri pentru prima oara dupa 1929, anul in care omul de afaceri ploiestean Ion Marinescu-Moreanu l-a donat Muzeului National de Antichitati.

Expozitia, deschisa publicului pana pe 31 octombrie, prezinta bunuri de patrimoniu arheologic din categoria Tezaur din colectiile celor doua muzee, respectiv capodopere ale artei aurului de pe teritoriul Romaniei din epoca bronzului, prima epoca a fierului si perioada geto-dacica (sec. XVII a. Chr. sec. IV a. Chr.).
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro