Piata imobiliara rezidentiala intre ieri, astazi si maine

decembrie 19, 2008

Anul care tocmai se incheie a fost unul de pomina, cu treceri din stari de extaz in cele de disperare. Elementele care au definit piata imobiliara rezidentiala autohtona din 2008, an electoral, au fost diversificate: cresterea cursului leu-euro, reintroducerea T.V.A. in cazul tranzactiilor imobiliare intre firme, cresterea preturilor locuintelor noi cu circa 10% in primul semestru si mentinerea lor in al doilea semestru cand au fost derulate doar promotii, aparitia efectelor crizei financiare internationale, inasprirea conditiilor de creditare, disparitia investitorilor si inmultirea cumparatorilor finali etc.

Ultima definitie data termenului de criza in Noul dictionar explicativ al limbii romane din 2002 ne spune ca ea este o faza primejdioasa si hotaratoare in viata sociala, constand intr-o manifestare violenta a contradictiilor economice, politice si sociale. In Marele dictionar de neologisme din 2000, criza economica este definita ca o faza a ciclului economic in care se formeaza un surplus relativ de marfuri in raport cu capacitatea de cumparare limitata a populatiei, ceea ce duce la scaderea productiei, la falimente, la somaj etc.
Tot in Marele dictionar de neologisme din 2000 este explicat si termenul de recesiune care, conform acestei surse, inseamna o faza de declin a activitatii economice mai putin grava decat depresiunea sau criza, constand in diminuarea productiei, reducerea investitiilor, scaderea cursului actiunilor la bursa etc. Am inceput articolul in acest fel datorita faptului ca, in ultima vreme, sunt folositi foarte mult acesti termeni, de cele mai multe ori gresit. Conform acestor explicatii si a realitatii, Romania se afla in recesiune, nu in criza economica.
Asadar, pentru ca ne-am definit termenii si stim ca ce ni s-a spus pana acum este gresit, putem face o analiza reala si obiectiva a pietei imobiliare din 2008 si putem incerca sa intelegem ce se va intampla anul viitor in domeniu. Incepem cu cifrele: "Pe piata romaneasca exista circa 180 de ansambluri rezidentiale in constructie care ofera cel putin 200 de apartamente si 40 de cartiere off-plan. In Romania tendinta pietei este de a se dezvolta in majoritatea oraselor mari, cu ansambluri care cuprind de la 150 la 1.500 de apartamente si vile. Ritmul dezvotarii marilor ansambluri se va mentine inca patru-cinci ani datorita cererii de apartamente noi", sustin organizatorii expozitiei Fiimm de la Milano.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro