Proiectul CALISIS reprezintă o provocare pentru formarea profesională continuă (FPC) din România, deoarece îşi propune să dezvolte un sistem de asigurare a calităţii, compatibil cu cadrul european de referinţă în asigurarea calităţii în educaţie şi formare profesională, şi să pregătească specialişti care să implementeze acest sistem.
Săptămâna trecută s-a încheiat prima sesiune de pilotare a sistemului de management al calităţii la Bucureşti, susţinută de experţi români şi străini din Italia. Participanţii la acest program - personalul Comisiei de Autorizare a municipiului Bucureşti, personalul Secretariatului tehnic, furnizorii de formare profesională a adulţilor şi specialiştilor care evaluează programele de formare profesională în vederea autorizării din Bucureşti - au fost implicaţi în diverse exerciţii de prezentare şi elaborare de instrumente, metodologii şi proceduri de asigurare a calităţii la nivelul instituţiilor reprezentate şi s-au întocmit ghiduri pentru facilitarea implementării acestora.
Programul de pilotare a sistemului de management al calităţii va continua în această lună cu noi sesiuni de lucru la Iaşi (2-8 august), Cluj (9-11 august) şi Bucureşti (23-27 august). „Este un demers amplu, care se adresează întregului sistem de formare profesională continuă a cărui calitate trebuie crescută neapărat, declară Adrian Bodonea, expert în cadrul proiectului CALISIS. Unul dintre obiectivele propuse este de a implementa instrumente şi mecanisme de asigurare a calităţii la toate nivelurile sistemului, compatibile cu cadrul european de referinţă în asigurarea calităţii în educaţie şi formare profesională.” Aplicarea procedurilor şi instrumentelor de asigurare a calităţii se realizează, în această lună, prin intermediul unor acţiuni de pilotare, în trei judeţe: Iaşi, Cluj şi Municipiul Bucureşti.
Felicia Zarojanu, director general al Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), instituţie care a iniţiat proiectul CALISIS, consideră că problemele existente în acest moment pe piaţa de formare profesională din România pot fi soluţionate numai prin introducerea unor sisteme similare ţărilor dezvoltate din UE. „Piaţa de formare a adulţilor din România este foarte mare, dar s-a construit haotic. A fost însă o etapă necesară pentru a se putea dezvolta. Acum, piaţa trebuie sensibilizată pentru a se putea implementa un sistem de asigurare a calităţii în formarea profesională, care va avea efecte semnificative asupra creşterii competenţelor resurselor umane, ocupării forţei de muncă şi dezvoltării competitivităţii la nivel naţional. În această primă etapă, vrem să formăm specialişti capabili să înţeleagă procesul şi să dezvolte o cultură a calităţii care, trebuie să recunoaştem, lipseşte în România.”
Întreg proiectul este legat de strategia europeană a formării profesionale a adulţilor pentru următorul deceniu. „Până în 2020, 80% dintre ocupaţiile de pe piaţa muncii vor fi altele decât cele actuale, în toată Uniunea Europeană, explică Ion Hohan, expert din partea FiaTest. Noile ocupaţii nu pot fi dezvoltate decât prin persoane pregătite adecvat. Noi încercăm, în cadrul proiectului CALISIS, să identificăm nevoile de formare a specialiştilor implicaţi în dezvoltarea procedurilor de asigurare a calităţii în FPC şi să furnizăm pregătirea necesară, alături de instrumentele de lucru necesare implementării sistemului de management al calităţii (SMC). Se vor crea instituţii specializate pentru evaluarea acestor sisteme. Acum, nimeni nu verifică pe nimeni, decât după o procedură foarte simplă şi formală.” Ion Hohan anunţă că, la finalul proiectului, se vor constitui două registre naţionale, unul al evaluatorilor şi altul al formatorilor de evaluatori, care vor genera nu numai transparenţă în cadrul sistemului, ci şi pârghii de monitorizare. „Se vor introduce chestionare de măsurare a satisfacţiei cursanţilor şi se va valida competenţa formatorilor.”
Demers dificil, dacă ne gândim că în Italia procesul de implementare a unui SMC a început acum zece ani „Prin Decretul 166/2001, s-a stabilit că toţi furnizorii care vor să obţină finanţări publice trebuie să se acrediteze respectând condiţiile impuse la nivel naţional, inclusiv cele de asigurare a calităţii în formarea profesională”, explică Agnese Montanari, expert la IF Italia Forma, firmă de consultanţă parteneră în cadrul proiectului CALISIS. Costurile implementării SMC au fost suportate de furnizorii de formare. Potrivit opiniei lui Stefano Peltrini, expert la Camporlecchio Italia, firmele furnizoare de instruire au fost interesate pentru că numai în acest fel au putut beneficia de fondurile regionale şi de cele europene. Urmările s-au văzut destul de repede, pentru că firmele certificate au fost mai căutate pe piaţă, datorită garanţiilor pe care le prezentau.
Gabriel Mocanu, secretar al Comitetului Sectorial din Construcţii, apreciază că proiectul CALISIS este un balon de oxigen pentru reţeaua de formare profesională continuă din România. „Jumătate dintre furnizorii de FPC sunt foarte mici, nu au personal specializat, cunoştinţe despre managementul calităţii şi nici resurse financiare pentru implementarea unui SMC, spre a face faţă viitoarelor cerinţe privind certificarea şi autorizarea. Pregătirea, instrumentele, metodologia şi manualul calităţii furnizate gratuit prin acest proiect le va da posibilitatea să preia şi să adapteze procedurile la nevoile proprii.”
Mihail Brînzea, coordonator al departamentului de educaţie şi formare din cadrul AIDRom, consideră că este foarte important ca şi la nivelul CNFPA să se constituie un birou de consultanţă specializat pe SMC, pentru a putea răspunde întrebărilor furnizorilor preocupaţi de implementarea sistemului. „Sunt convins că foarte mulţi furnizori vor dori să implementeze sistemele de bază ale managementului calităţii şi vor dori să atragă fonduri europene în vederea dezvoltării acestora şi a activităţii lor, în sine.”
La exerciţiile de pilotare a SMC participă şi specialişti care evaluează programele de formare profesională în vederea autorizării. Denise Arsene, evaluator şi preşedinte la patronatul de mediu ENVIROEVAL, apreciază în mod deosebit lansarea proiectului CALISIS. „Este necesar să stabilim un limbaj comun, dacă dorim să ne raportăm la ceea ce înseamnă FPC la nivel european.”.
Pilotarea va fi urmată de evaluări şi vor fi operate ajustări ale procedurilor şi instrumentelor în funcţie de rezultatele obţinute în aceste exerciţii derulate în Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Pentru diseminarea rezultatelor obţinute vor fi organizate seminarii regionale de informare, cu participarea personalului CNFPA (inclusiv a reprezentanţilor Comitetelor Sectoriale, coordonate de CNFPA), personalului Secretariatelor Tehnice şi a membrilor Comisiilor de Autorizare.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro