Piața de capital din România trece la statutul de „piaţă emergentă”

septembrie 21, 2020

Piața de capital din România va avea începând de luni, 21 septembrie, statutul de „piaţă emergentă”, în urma unei decizii luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell, informează Bursa de Valori Bucureşti.

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, compara promovarea României la statutul de piaţă emergentă, din punct de vedere economic, cu ce a însemnat politic aderarea la Uniunea Europeană.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Anghel arata că promovarea la statutul de piață emergentă înseamnă deschiderea bursei pentru fonduri chiar și de o sută de ori mai mari decât cele care vin pe piețele de frontieră. Efectele se vor simți treptat.

„Este un proiect la care s-a lucrat ca la aderarea la UE, tot șapte ani. Aici însă decizia nu a fost însă una politică, ci a fost una luată de investitori, căci aceia votează în comitetele FTSE, investitori internaționali, bănci mari custode, brokeri mari internaționali. Practic, cei care și investesc au votat că România merită să fie upgradată. Acest lucru denotă și interesul acestora pentru de aici. România a avut anul acesta una dintre cele mai bune performanțe la nivel mondial de creștere a prețului acțiunilor din punct de vedere al randamentului total (36% în opt luni, n.r.)”, a spus, pentru Europa Liberă, Lucian Anghel, președintele al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București (BVB) în momentul deciziei de avansare la statutul de piață emergentă.

El a explicat că astfel piața de capital din România va putea să fie accesată de fonduri care investesc în piețele emergente „chiar și de o sută de ori mai mari față de cele care investesc doar în piețele de frontieră. Spre exemplu, un fond de pensii american nu are voie să investească în piețe de frontieră. El poate investi minim într-o piață emergentă”.

Lucian Anghel atrage atenția că acest lucru va aduce „pe termen mediu, vorbim aici de trei, cinci, poate chiar șapte ani, gradual, mai multe investitiții făcute de investitorii internaționali în România în acțiuni listate la bursă”.

Potrivit unei analize a BVB, fondurile care investesc pe piețele emergente au o valoare estimată de 1.200-1.500 miliarde de dolari, adică de peste 30 de ori mai mare fața de fondurile care se concentrează pe piețele de frontieră.

Practic, la nivelul anului 2019, datele BVB arată că valoarea medie zilnică a tranzacțiilor se ridică la aproape nouă milioane de euro. Analistul economic Adrian Codîrlașu estima că, în cazul în care ar primi statutul de piață emergentă, volumul tranzacțiilor s-ar mări cu circa 50%.

Momentul va fi marcat de Bursa de Valori Bucureşti luni, printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare la care vor participa toţi partenerii BVB alături de care s-a putut realiza acest moment, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali. La eveniment va fi prezent şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu și premierul Ludovic Orban.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

În luna aprilie a acestui an, FTSE Russell a confirmat că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de pieţe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020. Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se bazează pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020.

Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro