Pew Research: 75% dintre americani se tem de un amestec externe în alegeri

În timp ce campania pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 este în plină desfășurare, un număr tot mai mare de americani afirmă că este posibil ca Rusia sau alt guvern străin să încerce să influențeze scrutinul prezidențial, arată un studiu realizat de Pew Reseach Center.

În același timp, încrederea în capacitatea guvernului american de a preveni o implicare a unui guvern străin în influențarea alegerilor este în scădere.

Trei sferturi din populația adultă a Statelor Unite spun că într-o anumită măsură este probabil ca Rusia sau alt guvern străin să încerce să influențeze alegerile prezidențiale, cu 44% care spun că este foarte probabil, conform sondajului realizat de Pew Reseach între 27 iulie și 2 august. 

Aceste rezultatele nu sunt cu mult diferite față de cele din luna ianuarie, dar acum americanii sunt acum mai temători decât după alegerile parțiale din 2018 când doar 67% se așteptau la o interferență externă. Iar acum cei care spun că o implicare externă este foarte probabil sunt în creștere cu 12% față de octombrie 2018.

În ambele partide, procentul celor care așteaptă un amestec extern este în creștere față de acum doi ani, dar democraților sunt mai predispuși la un astfel de scenariu.

Aproape nouă din zece democrați sau susținători (88%) se așteaptă la un amestec extern în alegeri față de 62% dintre republicani sau cei care înclină spre cauza republicanilor.

Dintre cei are se așteaptă ca Rusia sau alt guvern extern să se implice în alegerile din Statele, 62% spun că este o problemă majoră. Aici se observă o diferență clară în funcție de simpatii politice, cu democrații spunând în proporție de 78% că este o problemă majoră, față de doar 37% dintre republicani.

Un raport final al Senatului american arată că  președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat atacarea cibernetică a Partidului Democrat și scurgerea informațiilor pentru a produce daune candidatei democrate în alegerile din 2016, Hillary Clinton, în competiția cu Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă.

 

 

Sursa: europalibera.org