Perioada : 18 mai – 19 iunie 2005 Locul : Muzeul Naţional de Arta al României Corp central - Sufrageria Regală Calea Victoriei 49-53 Programul muzeului : miercuri- duminica 11.00- 19.00 Expoziţia îşi propune să readucă în atenţia iubitorilor de artă creaţia lui Petre Iorgulescu-Yor (1890-1939), artist care face parte din acele nume ,,uitate” ale perioadei interbelice care sunt astăzi redescoperite, datorită unei necontenite revizuiri a valorilor şi ierarhiilor ce caracterizează perioada recentă a istoriei artelor.
Începută sub auspicii favorabile, biografia lui Petre Iorgulescu-Yor cunoaşte un traseu agitat într-un climat de efervescenţă care nu era numai al epocii, ci şi al spiritului său neliniştit. Absolvent al Facultăţii de Drept din Iaşi, Iorgulescu se desparte fără regrete de o efemeră carieră politică, impusă de familie, şi se dedică pe deplin artei. În 1919 pleacă la Paris şi studiază la Academia Julian, apoi la Academia modernă a lui Othon Friesz, iniţial un promotor al fovismului.
Deşi în momentul în care Petre Iorgulescu intră în contact nemijlocit cu arta lui Matisse, Marquet, Braque, Dufy, Derain, Van Dongen, Vlaminck sau Othon Friesz fovismul îşi consumase de mult momentul revoluţionar, artistul preia principiile acestui curent, pe care le va valorifica ulterior potrivit propriilor viziuni.
Yor excelează ca peisagist, fiind atras îndeosebi de farmecul Balcicului, de atmosfera medievală a Sighişoarei, de satele transilvănene sau de aşezările din sudul ţării. Picturile sale reflectă o tendinţă de epurare a detaliilor şi de esenţializare a imaginii.
Cu toate că ultimii ani de viaţă îi sunt marcaţi de o gravă suferinţă fizică şi psihică, artistul continuă să lucreze cu pasiune, participând cu numai câteva luni înainte de moarte la Salonul oficial.
Alături de lucrările provenind din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României şi al Muzeului Colecţiilor de Artă, în expoziţie sunt incluse opere împrumutate de la mai multe instituţii din ţară: Muzeul Municipal Râmnicu-Sărat, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Tulcea, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Judeţean de Artă Prahova, Muzeul Judeţean Argeş, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu, Muzeul Brăilei – Casa Colecţiilor de Artă şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. (Muzeul Naţional de Artă al României)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro