Petitiile jurnalistilor romani impotriva Strategiei Nationale de Aparare vor fi dezbatute in luna decembrie

noiembrie 10, 2010

Reuniunea Coordonatorilor Comisiei de Petitii a Parlamentului European a decis astazi in unanimitate, dezbaterea in procedura de urgenta a petitiilor jurnalistilor romani impotriva Strategiei Nationale de Aparare (SNAp), in luna decembrie. Conform procedurilor, Guvernul Romaniei va trebui sa elaboreze un punct de vedere oficial in legatura cu subiectul petitiei, care va fi apoi prezentat la momentul dezbaterii.

Petitiile semnate de un grup important de jurnalisti romani si de Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, impreuna cu membrul sau afiliat Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind reclama includerea in SNAp a presei ca vulnerabilitate a statului roman. Conform petitionarilor "includerea unei astfel de asertiuni in documentele oficiale ale CSAT reprezinta o incercare de rasturnare a sistemului democratic din Romania, fapt fara precedent in istoria recenta a tarii noastre".

"Mesajul pe care Bruxelles-ul il transmite la Bucuresti este unul clar. Cu fiecare zi care trece si in care articolul din Strategie este mentinut, atat Guvernul cat si Presedintia Romaniei plaseaza tara mea pe o directie incompatibila cu un stat de drept, membru al Uniunii Europene si al NATO" a declarat eurodeputatul Victor Bostinaru, coordonatorul socialistilor si democratilor din Parlamentul European in Comisia de Petitii.

Premergator dezbaterii petitiei, Grupul S&D din Parlamentul European va organiza in data de 18 noiembrie, la Sofia, o conferinta pe tema libertatii presei. Conferinta intitulata "Libertatea mass-media si democratia in pericol" ii va avea ca invitati principali pe Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Victor Bostinaru - MEP, Aidan White - Secretarul General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, jurnalisti romani, semnatari ai celor doua petitii, precum si jurnalisti bulgari. La finele acestei conferinte, la initiativa eurodeputatului Victor Bostinaru, va fi adoptata o declaratie comuna cu privire la respectarea libertatii presei.

Petitiile impotriva introducerii in SNAp a presei ca vulnerabilitate a statului roman au fost depuse la Comisia de Petitii a Parlamentului European la sfarsitul lunii septembrie si au fost declarate admisibile la sfarsitul lunii octombrie. Ca un prim raspuns la aceste petitii, liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European, Martin Schulz - S&D, Guy Verhofstadt - ALDE si Daniel Cohn-Bendit - Greens/EFA, au adresat o scrisoare Parlamentului Romaniei, prin care solicitau respingerea paragrafului care se refera la presa. Eurodeputatii reaminteau obligatia statelor membre de a adopta legi care sa nu vina in conflict cu valorile si normele juridice ale Uniunii Europene. Intrebata despre includerea in SNAp a Romaniei a presei ca o vulnerabilitate a statului roman, Comisarul pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding s-a aratat alarmata ("nervous") si ingrijorata de o astfel de catalogare, emisa de guvernul unui stat membru al Uniunii: "Nu voi putea niciodata sa enunt o fraza ca aceea pe care ati citat-o. Presa este libera intr-o democratie libera".

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro