La fel ca noi, si cel mai bun prieten al nostru,cainele ajunge sa imbatraneasca si are nevoie de ingirijiri speciale, liniste si oviata lipsita de dureri.Un lucru important de retinut in stabilirea varstei de la care un caine poate fi considerat batran este talia acestuia, pentru ca cei de talie mare imbatranesc mai repede decat cei mici. Cainii sunt considerati a fi batrani in jurul varstei de 7-8 ani. Intr-un ritm mult mai rapid decat la oameni, cateii se transforma in caini si apoi in “batranei†care nu mai fug dupa bat sau minge ci prefera sa stea cuminti la picioarele stapanului.
Ce trebuie facut sa ? In primul rand trebuie avut in vedere ca au nevoie de o ingrijire diferita de cea de pana acum, dar si de foarte multa atentie si mult mai mult timp din partea dumneavoastra. Un ajutor de nadejde va fi medicul veterinar, care va poate indruma si da sfaturi atat in ceea ce priveste alimentatia cat si regimul de miscare si, in caz de nevoie, tratamentul.
In ceea ce priveste alimentatia, un caine batran nu mai necesita acelasi aport de calorii precum cel tanar. In acest trebuie sa vizitati un pet shop si sa vedeti ce tipuri de hrana va permiteti. Ideala acum este o alimentatie saraca in grasimi. Tot medicul veterinar va poate recomanda cea mai buna dieta pentru animalul de companie, deoarece catelusii au nevoie de mai multe calorii decat cainii batrani, in timp ce acestia din urma au nevoie de mai multe fibre si elemente esentiale, precum proteinele. Si asta pentu ca, pe masura ce inainteaza in varsta cainii se misca mai putin si mai incet, deci nu mai au nevoie de acelasi tip de mancare ca atunci cand erau tineri si foarte activi. In cazul in care alimentatia va fi aceeasi ca si pe vremea cand era tanar, cainele va lua proportii si exista si posibilitatea sa ajung obez deoarece se misca mult mai putin.
Odata cu inaintarea in varsta si pierderea mobilitatii, cainele devine sensibil la frig si la umezeala. Trebuie acordata o mai mare grija ca locul unde doarme sau unde catelul isi petrece cea mai mare parte a timpului sa fie uscate si calduroase. Trebuie sa vati grija ca animalul sa nu fie lasat in curent, sa nu ii fie frig cand este scos la plimbare, sa nu se ude si sa nu stea cu labutele ude, sa nu fie plouat sau sa fie uscat cat de repede posibil.
Cea mai buna metoda de a fi sigur ca animalu dumneavoastra de companie nu sufera este consultarea medicului veterinar pentru realizarea periodica a analizelor, ca sa poata fi dedectata orice problema din timp.
Astfel orice neregula poate fi indentificata din timp si se pot lua masurile necesare pentru a preveni agravarea situatiei, medicul veterinar sfatuindu-va ce trebuie facut, incluzand aici fie o medicatie pe termen lung fie o modificare a dietei. E posibil ca aceste masuri sa se transforme in costuri suplimentare pentru intretinerea cainelui, dar si in multa rabdare din partea dumneavoastra. Ganditi-va ca toate acestea pot asigura animalului nu doar o viata mai lunga ci si o calitate buna a acesteia.
In ceea ce priveste probleme de sanatate care apar in cazul cainilor batrani, cele mai dese sunt pierderea apetitului, temperatura sau afectiuni digestive. Tinand cont ca mancatul este una dintre activitatile preferate ale cainilor, scaderea poftei de mancare poate fi unul din primele semne ca animalul dumneavostra se apropie de batranete. Explicatia se datoreaza faptului ca simtul gustului si al mirosului scad, iar mancarea nu mai este la fel de apetisanta. Inainte de a targe concluzia ca pierderea apetitului se datoreaza inaintarii in varsta, trebuie sa va asigurati ca ea nu este cauzata de o problema de sanatate, deoarece durerile de dinti sau ulcerul pot sta la baza reducerii poftei de mancare. De asemenea, daca catelul ia medicamente, luati in calcul faptul ca unele pastile diminueaza apetitul.
In cazul in care nu sunt probleme de sanatate care sa cauzeze reducerea interesului pentru hrana, sunt cateva metode prin care puteti creste dorinta cainelui de a manca. Una din acestea presupune schimbarea dietei, prin introducerea de noi alimente in meniul cainelui. Incepeti prin adaugarea treptata de carne de pui fara sare sau supa de vita si cateva legume usor gatite in bolul cainelui, deoarece unele animale batrane apreciaza mai mult hrana lichida. Trebuie doar sa adaugati noile alimente treptat pentru a evita problemele digestive. Puteti de asemenea incalzi mancarea, astfel incat ea sa atraga cainele prin mirosul si gustul mai intense.
Nu uitati insa ca, in cazul in care apetitul este pierdut brusc, poate fi vorba despre o afectiune serioasa, si este necesara consultarea medicului sau daca animalul refuza sa manance o zi intreaga sau mai mult. La fel si daca apetitul lui descreste treptat si se opreste la un nivel perioculos.
» Preluat de pe LivePr.ro - Pet Shop pentru cel mai bun prieten al ...
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro