Peste tot politie, nicaieri justitie! Pungesti si Rosia Montana, sub asediul autoritatilor romane!

In Senat s-a dezbatut si s-a votat in regim de urgenta propunerea cu modificarile cerute de Guvern la actuala Lege a Minelor. Propunerea L 304/2013 a fost respinsa de Senat in lipsa numarului de voturi necesare. Legea a fost transmisa insa catre Camera Deputatilor care este in acest caz forul decizional. Este foarte probabil ca aceasta lege sa fie supusa votului, la presiunea gruparilor politice servile intereselor companiilor de minerit, in perioada sarbatorilor de iarna. Cea mai recenta initiativa legislativa de favorizare a companiilor miniere a avut loc pe fondul evacuarii in forta a taberei de rezistenta din satul Pungesti, acolo unde localnicii se opun extragerrii gazului de sist prin fracturare hidraulica.

La doar o zi dupa ce toti romanii au sarbatorit Marea Unire, subjugarea grava fata de interesele companiilor straine a iesit la iveala in cazul unei mari parti a oamenilor politici romani si a unor institutii precum Jandarmeria. Legea respinsa ieri de Senat din lipsa de cvorum, a fost totusi votata pozitiv de 85 de senatori ce au fost de acord cu subminarea interesului legitim national in fata celui financiar strain. Distributia voturilor pozitive arata ca membrii PSD si PNL au votat aproape uniform in favoarea acestei legi.

Prevederile legii votate ieri de senat includ modificari ale actualei legi a minelor nr.85/2003 prin care lucrarile operatorilor minieri privati ar fi declarate de utilitate publica si li s-ar permite sa exproprieze cetateni romani de bunuri imobile legal dobandite. Daca aceasta lege va pargurge cu succes toate etapele si va fi adoptata, va permite unor companii ce prospecteaza sau extrag resurse minerale sa obtina in timp record orice teren vizat. Legea face referire la resurse precum: aur, argint, carbune, roci de constructie, nisipuri, roci ornamentale, dar si gaze, inclusiv de sist.

În cursul diminetii de luni, la ora 4 a.m., localnicii din Pungesti, reuniti pentru a se opune instalarii sondei Chevron si crearii unui precedent deosebit de periculos pentru Romania, au fost atacati cu brutalitate de fortele de ordine ale Jandarmeriei romane. Sub pretextul “restabilirii ordinii” jandarmii au comis abuzuri ce au avut ca rezultat spitalizarea mai multor persoane. Interventia acestei divizii a fortelor armate romanesti a fost determinata de sprijinul nelegitim acordat de premierul Victor Ponta companiei americane Chevron. La ordinele inaltilor oficiali romani, jandarmii au functionat in acest caz ca trupe de mercenari punandu-si gratuit la dispozitia companiilor private serviciile de uz al violentei. La doar o zi de la initiere, peste 12000 de persoane au semnat petitia internationala Avaaz care solicita organismelor europene si organizatiilor pentru respectarea drepturilor omului o pozitie ferma pentru condamnarea abuzurilor fortelor de ordine romanesti.

“Deciziile se iau politic, degeaba avem foruri legislative in care sa se dezbata propunerile. Legea respinsa ieri a avut soarta hotarata in niste birouri in care, in spatele usilor inchise, cativa politicieni au decis ca pentru cine stie ce motiv sa dea o lege prin care romanii sa ramana fara case. Mare parte dintre restul politicienilor s-au conformat ca niste oi, la fel cum cutezatorii jandarmi s-au comportat la Pungesti ca niste berbeci trimisi sa impunga cetateni romani ce isi apara sursele de apa impotriva poluarii” a declarat Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior.