Peste jumatate de kilogram de bijuterii din aur, descoperite la Giurgiu

Lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Giurgiu Rutier – Rutier, au descoperit la sfarsitul saptamanii trecute, ascunse in bagajele si hainele calatorilor, peste jumatate de kilogram bijuterii din metal galben, susceptibil a fi aur.

Actionand in baza analizei de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera giurgiuveni, au procedat in exercitarea atributiilor legale la efectuarea de controale amanuntite asupra a doua autocare care efectuau curse in Turcia.

• In seara zilei de 20.10.2006 in jurul orelor 17.20, s-au prezentat pentru a iesi din tara 46 de cetateni (37 romani si 9 turci), care calatoreau intr-un autocar marca Mercedes, condus de cetateanul turc A.Dincer.

Intrucat existau suspiciuni asupra celor declarate de calatori, echipa comuna de control, formata din lucrator vamal si politist de frontiera, a descoperit, ascunse si nedeclarate, 195 de grame bijuterii si fragmente de bijuterii din metal galben, presupus a fi aur, ascunse de doi cetateni romani.

Astfel, a fost depistata cetatena romana B. Aurica de 46 de ani, cu domiciliul pe raza judetului Botosani, care avea ascunsa in lenjeria intima cantitatea de 125 grame bijuterii si fragmente de bijuterii, iar cetateanul roman P. Adrian de 35 de ani, cu domiciliul pe raza judetului Prahova, avea ascuns pe corp, un pachet ce continea 70 de grame de bijuterii din acelasi metal.

• In ziua de 22.10.2006, in jurul orelor 01.15, un alt grup de turisti (format din 35 de cetateni romani si 11 cetateni turci) s-a prezentat la P.T.F. Giurgiu Rutier, pentru efectuarea formalitatilor de intrare in tara.

Analizand factorii de risc cu privire la intentia unor cetateni de a introduce ilegal in tara metale pretioase disimulate in cele mai neobisnuite locuri, echipa unica a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra autocarului marca Mercedes si pasagerilor acestuia descoperind urmatoarele:
– asupra cetateanului roman A. Ionel de 56 de ani, in sapca si in mai multe buzunare ale hainelor, s-au descoperit ascunse 175 grame bijuterii din metal galben presupuse a fi din aur;
– asupra cetateanului roman A. Cristian de 31 de ani, la controlul corporal s-a gasit un pachet in care se afla cantitatea de 65 de grame de bijuterii din metal de culoare galbena;
– asupra cetatenei romane I. Aurelia de 57 de ani, in captuseala unei haine si intr-un buzunar special confectionat al gentii personale, erau ascunse 85 de grame de bijuterii presupuse a fi din aur;
– la controlul mijlocului de transport, pe podeaua autocarului, abandonate, s-au mai descoperit 30 de grame de bijuterii din acelasi metal.

In cadrul cercetarilor cei trei romani au declarat ca au cumparat bijuteriile din diverse magazine de profil, dar s-au gandit ca au gasit si metodele originale de ascundere care-i vor „scuti de plata taxelor vamale aferente”. Acestia doreau sa valorifice bijuteriile „sustrase de la vamuire” in localitatile de domiciliu pentru a obtine castiguri personale.

Intreaga cantitate de bijuterii a fost retinuta de Autoritatea Vamala in vederea confiscarii, conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei, aprobat prin H.G. 707/2006, iar cei in cauza au fost sanctionati contraventional, cu cate o amenda in valoare de 3.000 Ron.