Peste 46.500 de angajați din sistemul sanitar au primit stimulent de risc

iunie 17, 2020

Ministerul Sănătății a anunțat că un număr de 46.565 de angajați din sistemul sanitar au primit stimulentul de risc pentru că au tratat pacienți care aveau COVID-19, în luna mai.

Sumele alocate pentru aceste sporuri se ridică la 81.5 milioane de lei.

„Astfel, pentru luna mai 2020, un număr de 13.969 persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, IML, asistenți comunitari, dar și rezidenți implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19 au beneficiat de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 lei brut. Pentru aceștia, Ministerul Sănătății a alocat, de la bugetul de stat, fonduri în valoare de aproximativ 35 milioane lei. Aceste sume vor fi recuperate, mai apoi, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene”, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății.

De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alte 32.596 persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate au beneficiat de stimulentul de risc aferent lunii mai din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Sumele alocate de către CNAS sunt în valoare de peste aproximativ 81,5 milioane de lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

„Precizăm că liste cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent sunt întocmite și asumate de managementul unităților și instituțiilor sanitare, conform legislației în vigoare”, subliniază Ministerul Sănătății.

Cadrele medicale din linia întâi care lucrează în mod direct cu pacienții confirmați cu noul coronavirus vor primi în fiecare lună un stimulent financiar de risc în valoare de aproximativ 500 de euro. 

Măsura a fost inclusă în Ordonanța de urgență 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului, pe perioada stării de urgență. 

„Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacientilor infectați cu COVID-19, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de sănătate sau, dupa caz, de la bugetul de stat”, se arată în articolul 8 al ordonanței care indică acordarea acestei sume. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro