Peste 2500 soferi politisti sanctionati

Peste 2500 de poliţişti amendaţi în 2005 pentru încălcarea regulilor de circulaţie
Poliţiştii trebuie să se supună aceloraşi reguli ca toţi cetăţenii României, inclusiv în privinţa conduitei la volan, consideră ministrul Vasile Blaga.

Un număr de 2513 de poliţişti şi alţi angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost sancţionaţi contravenţional în acest an pentru încălcarea normelor referitoare la disciplina rutieră, în aceeaşi perioadă fiind reţinute, de la aceleaşi categorii de personal, 174 de permise de conducere, dintre care 57 pentru săvârşirea de infracţiuni prevăzute de legislaţia rutieră sau Codul Penal. Potrivit unei informări prezentate în şedinţa de astăzi a Colegiului Ministerului Administraţiei şi Internelor, Direcţia Poliţiei Rutiere a organizat, în primele 11 luni ale anului, 2707 acţiuni şi 5312 controale vizând modul în care poliţiştii respectă disciplina rutieră în trafic. De asemenea, au fost derulate activităţi având ca scop reducerea numărului de incidente rutiere în care sunt implicate cadre ale poliţiei, precum achiziţionarea de etilotestere electronice de către unităţile ministerului cu un număr mare de conducători auto sau instruirea periodică a şoferilor profesionişti şi a celor care folosesc în mod frecvent autoturismele de serviciu sau proprietate personală.

În ciuda acestor măsuri, numărul accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi poliţişti rămâne în continuare deosebit de ridicat, fapt considerat alarmant de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. In perioada ianuarie – noiembrie 2005 au avut loc 924 de astfel de accidente, în mai mult de jumătate din acestea cadrele MAI fiind găsite vinovate de producerea lor (478 de cazuri). Dintre acestea, 118 accidente au fost determinate de consumul de alcool, alte motive fiind viteza excesivă, depăşirile neregulamentare şi defecţiunile tehnice.

Potrivit ministrului Vasile Blaga, cel mai important dintre factorii aflaţi la originea acestor incidente este faptul că poliţiştii se consideră aflaţi deasupra regulilor de circulaţie şi contează pe sprijinul colegilor lor în vederea evitării eventualelor consecinţe. În aceste condiţii, ministrul Administraţiei şi Internelor a solicitat ca poliţiştii să fie trataţi la fel ca ceilalţi participanţi la trafic şi să nu le mai fie tolerate nici un fel de încălcări ale legislaţiei rutiere, astfel încât aceştia să conştientizeze faptul că nu vor mai beneficia de regim special. « În România, legea e aceeaşi pentru toţi, inclusiv pentru poliţişti şi inclusiv în ceea ce priveşte comportamentul la volan », a apreciat Vasile Blaga.