Peste 160.000 de interogari ale serverului Stratum 2 – timp.mcti.ro

Lansat pe 17 mai 2006, “Sistemul informatic pentru furnizarea online a orei oficiale a Romaniei” a suscitat interesul a numerosi specialisti din domeniu si nu numai. Pana la 29 mai 2006 au fost inregistrate 162.658 de interogari ale serverului Stratum 2 “timp.mcti.ro”.

Acest sistem permite sincronizarea via Internet in timp real a unui server de timp (STRATUM 2 – aflat la MCTI – URL: timp.mcti.ro; IP: 80.96.196.58) cu informatia de timp furnizata de etalonul national de timp si frecventa al Romaniei, aflat la Biroul Roman de Metrologie Legala. Informatia transmisa de acest server permite sincronizarea altor servere de timp sau a oricarui calculator conectat la Internet.

Importanta sistemului, a carui dezvoltare si implementare a costat 231.339,60 RON, consta in faptul ca ofera o referinta nationala de timp pentru orice domeniu in care cunoasterea orei cu exactitate maxima este critica (e-business, e-banking, e-signature, notar electronic, sisteme de autorizare si certificare, servicii publice electronice, telecomunicatii, transporturi etc), simultan cu asigurarea trasabilitatii la scara internationala de timp.

Orice utilizator de Internet isi poate sincroniza, prin intermediul acestui sistem, ceasul intern al calculatorului cu serverul de timp al MCTI. De asemenea, sistemul asigura, potrivit dispozitiilor legii nr.451/2004 privind marca temporala, furnizorul unic de baza de timp pentru viitorii furnizori de servicii de marcare temporala.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.mcti.ro.