Peste 1 miliard de prieteni online

februarie 27, 2008

Viata sociala cunoaste o schimbare radicala din cauza internetului si a barierelor geografice pe care acesta le elimina, datorita penetrarii agresive pe pietele in curs de dezvoltare si a diminuarii considerabile a costurilor de conectare online.
Conform internetworldstats, in 2007 existau in jur de 1,3 miliarde de utlizatori ai internetului, aproximativ 20% din populatia globului, un procent cu un potential extraordinar daca tinem cont de faptul ca Asia are o rata de penetrare de aproximativ 13%, Africa 5% si Orientul Mijlociu de 17,5 %, in comparatie cu America de Nord (71%) sau Europa (44%).

Cum principalul scop al internetului este comunicarea, o dezvoltare rapida cunosc si activitatile sociale, interactiunile intre oameni si nevoile de comunicare cu persoane reale. Daca la inceputul acestei noi ere de comunicare, anumite aplicatii simple precum chat-ul, forum-ul sau messenger-ul au devenit populare in randul utilizatorilor, lucrurile se dezvolta cu o rapiditate extraordinara, noi aplicatii acaparand atentia internautilor de toate varstele.

Site-urile de social networking dau posibiliatea utilizatorilor sa intre in contact si sa-si faca prieteni, in functie de o serie de preferinte sau particularitati comune: prieteni, nationalitate, valori, idei, hobby-uri, simpatii sau antipatii sunt doar cateva exemple, lista fiind probabil infinita. Chiar daca pare la prima vedere ceva fara sens sau banal, cei mai mari jucatori, Facebook si Myspace, au strans impreuna in 2007 peste 300 de milioane de utilizatori. Cat valoreaza aceasta afacere? In iulie 2005 News Corporation a evaluat si a platit pentru MySpace 327 milioane dolari, iar dupa aproape doi ani si jumatate, in octombrie 2007, Microsoft a cumparat pentru 240 de milioane USD doar 1,6 % din FaceBook.

Pana la acest nivel lucrurile sunt simple si clare. Dar cum ar fi daca am avea propriul personaj virtual cu care ne plimbam intr-o lume 3D, cumparam proprietati, participam la concursuri de dans, participam la o economie virtuala, ne facem propria linie vestimentara si socializam online din fata calculatorului? Pentru multi acest lucru ar parea un pic ciudat, pentru altii chiar o rupere totala de realitate.

Desprinse din jocurile MMOG (massively multiplayer online games), noi aplicatii 3D de social networking castiga teren si se aseaza langa "batranul" forum.
Second Life a fost lansat in 2003 si este o aplicatie, asemanatoare unui joc, in care utilizatorii-si creaza propriul personaj si exploreaza o lume 3D, avand posibilitatea sa interactioneze cu alti jucatori, sa-si faca prieteni, sa participe la jocuri virtuale de fotbal, sa creeze bunuri si servicii sau sa cumpere terenuri si insule. Jocul are deja o moneda si o economie proprie, exchange office-uri, precum si un curs de schimb care s-a stabilizat dupa cateva fluctuatii importante la 266 Linden Dollars = 1 USD. Peste 20 de milioane de conturi au fost deschise in Second Life, ducand la rezultate spectaculoase si interesante. Dupa ce Maldive si-a deschis propria ambasada in joc, pentru a oferi informatii despre vize, comert si turism, exemplul a fost urmat de Suedia (ambasada condusa de Institutul Guvernamental Suedez), Estonia si Israel. Organizatiile religioase au vazut in numarului de utilizatori un real canal de comunicare. LifeChurch, o entitate crestina din SUA, a inaugurat cel de-al 12-lea campus in lumea virtuala din SecondLife,o alta organizatie islamica, IslamOnline, oferind experienta, atat musulmanilor cat si non-musulmanilor, de a face pelerinaje virtuale inainte de a le face pe cele adevarate. Universitatile si colegiile si-au creat spatii in care tin cursuri sau invita studentii sa aplice la propriile institutii de invatamant.

Lucrurile se misca repede, Second Life avand deja concurenta din partea altor siteuri, precum Active Worlds sau Kaneva.

Ce se intampla cu tinerii care nu-s interesati de afaceri imobiliare sau de plimbari si socializari atat de complexe? Nurien Software Corp va lansa spre sfarsitul acestui an aplicatia Nurien, care le va permite tinerilor sa-si creeze propriile personaje, sa aibe o camera virtuala 3D in care sa aibe propriile poze, imagini video si text. Credeati ca puteti castiga concursuri de dans din fata calculatorului? Nurien lanseaza pentru inceput o serie de trei aplicatii, ce le va permite tinerilor sa participe la concursuri de dans, sa-si creeze propriile linii vestimentare, sa creeze spectacole de moda sau sa participe la jocuri de cultura generala. Acesta va fi doar inceputul, dezvoltatorii afirmand ca vor incerca sa lanseze periodic noi aplicatii si noi jocuri online.

Poate socializarea pe internet nu va concura niciodata cu iesitul la bere cu prietenii, mersul la film sau calatoriile la munte, dar tot mai multe companii care activeaza pe internet au inceput sa vada aceast lucru ca pe o treaba foarte serioasa si investesc milioane de dolari in astfel de aplicatii, pentru ca pur si simplu au un potential fantastic: peste un miliard de posibili utilizatori intr-o piata care debea se gaseste la inceput si care a inceput deja sa adune norii negri deasupra publicitatii din presa scrisa.

www.wizoo.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro