Personalitati romne afirmate in plan mondial in secolul al XIX-lea: HILARIE (BUCUR) MITREA (18421904) DIN RASINARII SIBIULUI MEDIC, NATURALIST SI ETNOGRAF

iulie 1, 2009

Muzeul Franz Binder din Piata Mica, nr. 11, va avea loc deschiderea unei expozitii documentar-etnografice care va contura viata, personalitatea si contributiile cultural-stiintifice ale lui Hilarie Mitrea. Vor fi expuse, in original sau in reproducere, fotografii, documente, obiecte etnografice, publicatii de epoca si contemporane.
Vernisajul va fi precedat de o masa rotunda care se va desfasura in sala de conferinte din Casa Artelor, Piata Mica, nr. 21, intre orele 10:30-12:30 si care va reuni, in dezbateri, numerosi cercetatori: arhivisti, bibliotecari, etnografi, istorici, jurnalisti, muzeografi, naturalisti, colectionari, pasionati ai temei etc.
Joi, 9 iulie, la ora 12:00, la Muzeul Franz Binder, col (r) Dumitru Stavarache, membru al Comisiei de Istorie Militara, va prezenta o conferinta intitulata Pe urmele lui Hilarie Mitrea: aspecte inedite. Intre orele 13:00 si 15:00, vor putea fi urmarite, in cadrul sugestiv al expozitiei, prezentari vizuale despre dr. Hilarie Mitrea si colectiile sale.
Expozitia, care va putea fi vizitata, de marti pna duminica, intre orele 10:00 si 18:00, va ramne deschisa la Sibiu pana in data de 23 august 2009, urmand a fi itinerata la Muzeul Militar National Regele Ferdinand I din Bucuresti.
Proiectul dedicat lui Hilarie Mitrea mai cuprinde realizarea unor publicatii stiintifice si de popularizare care vor valorifica dezbaterile de la masa rotunda, precum si alte cercetari ale specialistilor. Ele vor conduce la mai buna cunoastere a vietii doctorului transilvanean, a eforturilor sale de colectionar si de donator de patrimoniu muzeal.
Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder, departament al Complexului National Muzeal ASTRA din Sibiu, a initiat acest proiect in calitatea sa de unic muzeu in Romania cu profil de activitate axat, preponderent, pe cercetarea tematica si valorificarea patrimoniului de sorginte extraeuropeana, una din directiile importante ale activitatii sale fiind cercetarea referitoare la exploratorii si calatorii transilvaneni pe alte continente, colectionari si donatori de colectii, producatori de informatii despre alte culturi intr-un secol in care lumea devenea din ce in ce mai mobila. Situat in regiunea de origine a savantului, Muzeul de Etnografie Universala din Sibiu si-a asumat rolul de factor de coagulare, reunind pentru realizarea obiectivelor propuse o multitudine de parteneri institutionali: Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa Bucuresti, Muzeul Militar National Regele Ferdinand I Bucuresti, Biblioteca Academiei Romane, filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu, Directia Judeteana Mures a Arhivelor Nationale, Directia Judeteana Sibiu a Arhivelor Nationale, Ambasada Statelor Unite Mexicane n Romnia, Centrul Interetnic Transilvania Revista Transilvania Sibiu, Muzeul National Brukenthal Sibiu, Primaria Comunei Rasinari, jud. Sibiu. Lor li s-au alaturat pasionati ai domeniului precum doamna Aurelia Veronica Filimon, colectionar din Trgu Mures, sau cercetatorii pasionati ai domeniului, care si-au confirmat participarea la lucrarile mesei rotunde.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro