60% din tineri au vorbit la telefon cu prietenii lor, au scris mesaje sau au navigat pe internet chiar in timp ce se aflau la volan.
Un studiu recent realizat de Goodyear arata faptul ca tinerii conducatori auto din ziua de azi traiesc intr-o lume a distractiei si sunt tot timpul la curent cu ultimele noutati. Sondajul atesta faptul ca tinerii continua sa vorbeasca la telefon, sa scrie mesaje si sa navigheze pe internet chiar in timp ce se afla la volan: 45% recunosc ca vorbesc la telefon in timp ce conduc, iar alti 68% si-au vazut prietenii vorbind la telefon in timp ce se aflau la volan.
Studiul, care a investigat comportamentul a 6.400 de tineri conducatori auto cu varste sub 25 de ani din 16 piete (15 tari europene si Africa de Sud), a fost conceput pentru a intelege cum gandeste un conducator auto incepator si pentru a afla cateva aspecte interesante in ceea ce priveste comportamentul in trafic al tinerilor din generatia „online”.
„Tinerii din ziua de azi au la dispozitie prea multe feluri de a se distra si de unde pot alege. Noi am utilizat al treilea sondaj anual in ceea ce priveste siguranta rutiera pentru a arata clar cum aceste gadget-uri au impact asupra sigurantei conducatorului auto”, a explicat Jens Völmicke, Directorul de Comunicare Corporativa de la Goodyear, EMEA.
Mainile pe volan, ochii in telefon
Contrar convingerilor actuale, creierul nu este capabil sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, ci doar unul singur, trecand repede de la o activitate la alta. Zona lobului frontal a creierului, responsabila cu atentia si concentrarea, poate deveni rapid suprasolicitata atunci cand conducatorii auto intreprind numeroase activitati in acelasi timp, riscandu-si serios siguranta, atat a lor, cat si a celorlalti participanti la trafic.
Exista o sumedenie de distractii care perturba atentia tinerilor conducatori auto din ziua de azi din momentul in care se urca in masina. În ciuda faptului ca este ilegal in multe tari, 44% vorbesc la telefon fara sa foloseasca un dispozitiv hands-free in timp ce conduc. Suedezii si rusii sunt cei care respecta cel mai putin regulile, cu un procent de 70%, fiind urmati la mica distanta de conducatorii auto sud-africani (61%) si turci (60%). Britanicii, spaniolii si olandezii, cu un procent de 15%, 26% si respectiv 27%, sunt cei mai putin dispusi sa-si foloseasca telefoanele, dovedind aparent ca aplicarea mai stricta a legii poate fi eficienta.
Mult mai periculos decat vorbitul la telefon in trafic este scrierea mesajelor: 41% din soferii incepatori recunosc faptul ca trimit mesaje, e-mail-uri sau folosesc Messenger-ul in timp ce conduc. Tinerii sud-africani, turci si suedezi se afla pe primele locuri in top, cu 65%, 56% si respectiv 55%, iar spaniolii, germanii si britanicii cu cele mai mici procente de 31%, 29% si 14%.
Distractia cauzata de indeplinirea altor activitati la volan este cunoscuta de experti drept „orbire din neatentie”. Acest fapt ne determina sa observam lucrurile, dar, pur si simplu, sa nu le vedem cand vorbim la telefon. Cunoscut fiind faptul ca distractia provoaca probleme, Goodyear va continua parteneriatul cu Asociatia Europeana a Şcolilor Auto pentru a oferi tinerilor mai multa pregatire cu privire la conducerea autovehiculului in conditii de siguranta si in mod responsabil in trafic.
„Generatia online din ziua de azi ofera prea multe distractii pentru tinerii conducatori auto si acest lucru le scade semnificativ capacitatea de concentrare cand sunt la volan”, a precizat Gerhard von Bressensdorf, Presedintele Asociatiei Europene a Şcolilor Auto. „Conducerea unui autovehicul necesita 100% concentrare si atentie, iar tinerii trebuie sa lase deoparte telefonul si alte distractii daca vor sa conduca in siguranta si responsabil.”
Iar distractiile nu sunt numai digitale
În timp ce noile tehnologii ofera, categoric, un tip specific de distractie, tot mai multe activitati traditionale continua sa atraga atentia tinerilor in timp ce se afla la volan. 58% consuma bauturi fara alcool, 45% mananca ocazional in timp ce conduc, iar o parte din tinerii conducatori auto isi vad masina ca o prelungire a statusului lor sau ca o oglinda, 14% recunoscand ca se machiaza, isi fac parul sau se barbieresc in timp ce se afla la volan.
Tinerii observa mai degraba comportamentul prietenilor lor decat propriul comportament
Pare ingrijorator faptul ca tinerii cu varste sub 25 de ani observa comportamentul agresiv in trafic al prietenilor si partenerului / partenerei lor, decat propriul lor comportament. Statisticile rezultate sunt mult mai grave si probabil sugereaza faptul ca tinerii sunt in faza de negare.
68% si-au vazut prietenii vorbind la telefon fara sa aiba un dispozitiv hands-free in timp ce conduceau, iar 62% i-au vazut scriind mesaje, e-mail-uri sau navigand pe internet. Rusii si sud-africanii sunt cei mai dispusi sa declare ca acest comportament il au si partenerii / partenerele lor (83% si 82%), in timp ce tinerii britanici sunt la polul opus (37%). Se pare ca turcii folosesc cel mai mult smartphone-ul pentru a scrie mesaje, e-mail-uri sau pentru a naviga pe internet, fata de 78% din persoanele care afirma ca prietenii lor au acest comportament. De asemenea, tinerii turci sunt cei mai dispusi sa se machieze, sa se pieptene sau sa se barbiereasca in timp ce se afla la volan (57%), fata de britanicii care respecta legea si sunt dispusi sa adopte acest comportament in proportie de 20%. De asemenea, un sfert din tineri si-au vazut prietenii citind ziarul in timp ce conduceau, iar 24% si-au observat prietenii schimbandu-si hainele.
Oamenii de stiinta, studiind persoanele care incearca sa faca mai multe lucruri in acelasi timp atunci cand conduc, au observat ca acestea dobandesc o falsa siguranta si considera ca pot desfasura o serie de activitati in timp ce se afla la volan. Problemele apar atunci cand ceva neasteptat se intampla si trebuie sa reactioneze intr-o fractiune de secunda prin reducerea brusca a vitezei sau schimbarea benzii de circulatie. Atunci devine evident faptul ca judecata lor este afectata.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro