Conform tabloului de bord, publicat anual de catre Comisia Europeana, in domeniul investitiilor in cercetarea-dezvoltarea industriala, investitiile relevante ale companiilor europene au crescut cu 8,8%, fata de o crestere cu doar 8,6% inregistrata de companiile americane. Trei companii europene figureaza intre primele 10: Nokia pe locul cinci (comparativ cu locul 17 ocupat anterior) cu 5,3 miliarde de euro investiti in cercetare-dezvoltare, Volkswagen pe locul 9 (comparativ cu locul 14 ocupat anterior) si Daimler pe locul 10 (fata de locul 5 ocupat in clasificarea trecuta). Cel mai mare investitor in cercetare-dezvoltare pe plan mondial in 2008 este Microsoft, cu 5,6 miliarde de euro. Cifrele din tabel sunt marturie a cresterii volumului vanzarilor si rentabilitatii companiilor din UE. Desi acest instrument exista din 2004, este prima data cand companiile europene inregistreaza o crestere a investitiilor in cercetare-dezvoltare superioara celor americane.
Comisarul european pentru stiinta si cercetare, Janez Potoenik, a declarat: "Suntem multumiti ca investitiile in cercetare-dezvoltare ale companiilor europene au crescut, pe fondul unei usoare scaderi la nivel global a ratei de crestere. In special, companiile din sectorul energetic isi maresc intr-un ritm rapid investitiile in cercetare-dezvoltare, ca raspuns la nevoia de a utiliza cat mai eficient resursele limitate. Totusi, investitiile din sectorul privat in domeniul cercetarii-dezvoltarii totalizeaza 1% din Produsul Intern Brut, inca un semnal printre altele ca, probabil, unele companii europene cresc investitiile in cercetare-dezvoltare dar in afara Europei. Prin urmare, trebuie sa continuam eforturile de a face Europa un loc mai atractiv pentru sectorul de cercetare-dezvoltare al companiilor, mai ales prin crearea Spatiului European de Cercetare, in vederea atingerii obiectivelor Strategiei de la Lisabona."
Tabloul de bord al investitiilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii industriale este publicat anual de catre Comisia Europeana si este o componenta a activitatii de monitorizare a investitiilor in acest domeniu. Tabloul de bord indica diminuarea ritmului de crestere al investitiilor companiilor in cercetare-dezvoltare pe plan mondial, de la 10% anul trecut la 9% acum. Cu toate acestea, in aceeasi perioada, rata de crestere a investitiilor companiilor europene in cercetare-dezvoltare a sporit la 8,8%, in comparatie cu 7,4%, rata inregistrata in tabloul de bord al anului precedent. Companiile europene sunt foarte aproape de a recupera intarzierea inregistrata, din punctul de vedere al ratei de crestere a investitiilor in cercetare-dezvoltare, in raport cu ansamblul companiilor non-europene (Figura 2) si se afla plasate putin inaintea celor americane ce figureaza in tabelul de bord, acestea din urma inregistrand o puternica reducere a ratei de crestere, de la 13,3% pana la 8,6%. (Figura 1).
Tendintele companiilor
Trei companii din Uniunea Europeana se regasesc in topul primilor zece investitori in cercetare-dezvoltare. Nokia, o companie europeana de top, a trecut de pe pozitia 17 anul trecut pe locul 5 anul acesta; Volkswagen a urcat de pe pozitia 14 pe 9, in timp ce Daimler a coborat de pe pozitia 5 pe 10. Glaxo Smith Kline si Siemens au iesit din topul primilor 10 investitori. Trei companii din Statele Unite ocupa locurile fruntase: Microsoft, General Motors si Pfizer. (Figura 3)
Performantele de afaceri ale companiilor din tabloul de bord s-au imbunatatit in cursul anului de referinta. Volumul vanzarilor companiilor din UE a crescut cu 7% - rezultand intr-o usoara crestere a investitiilor in cercetare-dezvoltare - in timp ce volumul vanzarilor companiilor din afara Uniunii a crescut cu 9,2%. Rentabilitatea companiilor europene a crescut cu 12,2%, fata de 11,3% in cazul companiilor non-europene.
Companiile din tarile cu o economie in curs de dezvoltare indica de asemenea o crestere puternica a investitiilor in cercetare-dezvoltare. In ultimii trei ani, companii precum Petroleo Brasiliero, Petro China si Tata Motors au inregistrat o rata de crestere a investitiilor in cercetare-dezvoltare de 52,6%, 22,2% si respectiv 42,6%.
Tendintele sectoriale
Industria farmaceutica si domeniul biotehnologiilor: Acest sector, care include multe companii din Uniunea Europeana si Elvetia, se mentine in continuare intr-o pozitie de top, insumand mai mult de 19% din totalul investitiilor in cercetare-dezvoltare realizate de companiile incluse in tabloul de bord. Mai multe companii din domeniul farmaceutic au inregistrat o crestere puternica a investitiilor in cercetare-dezvoltare (in parte, datorata achizitiilor): Schering-Plough (+33,7%), AstraZeneca (+29,8%), Roche (+25,9%) si Novartis (+21,1%).
Industria de automobile si subansambluri: In acest sector - cel mai important din Uniunea Europeana in ce priveste investitia in cercetare-dezvoltare - rata de crestere a investitiilor a fost de 6,9%, cu mult peste media ultimilor trei ani de doar 4,9%. General Motors a inregistrat cea mai mare rata de crestere a investitiilor (22,7%), urmat de Volkswagen si Toyota Motor ce au inregistrat, de asemenea, cresteri substantiale (16,1% si respectiv 9,6%).
Sectorul energetic: Mai multe companii europene mari au inregistrat in ultimii trei ani rate anuale mari de crestere a investitiilor in cercetare-dezvoltare (Figura 4). De exemplu, in aceasta perioada, Royal Dutch Shell a investit in cercetare-dezvoltare cu de 2,2 ori, iar AREVA cu de 1,7 ori mai mult. Rate mai mari de crestere s-au inregistrat in cazul unor companii din domeniul energiilor alternative. Astfel, in domeniul tehnologiilor eoliene, Vasteras Wind Systems a investit in cercetare-dezvoltare cu de 2,2 ori mai mult, iar Nordex de 3 ori. In sectorul tehnologiei solare fotovoltaice, Q-Cell a fost inregistrat in tabloul de bord pentru prima oara, dupa o crestere a investitiilor in cercetare-dezvoltare de 15,4 ori in ultimii trei ani.
Metodele de cercetare
Raportul prezentat trece in revista informatiile prelevate din bugetele a 2.000 de companii, privind investitiile in cercetare-dezvoltare, analizate pentru anul fiscal 2007/8. Esantionul analizat cuprinde cele 1.000 de companii din Uniunea Europeana si cele 1.000 de companii non-europene ce au investit cel mai mult in cercetare-dezvoltare.
Toate informatiile provin din surse contabile publice. Cercetarea a luat in considerare locul unde este inregistrata o companie ce face activitati de cercetare-dezvoltare, si nu locatia unde aceasta le deruleaza.
Tabloul de bord din 2008 privind investitiile in cercetare-dezvoltare a fost realizat de catre Directia Generala pentru Cercetare, impreuna cu Centrul Comun de Cercetare. Tabloul de bord poate fi descarcat de la adresa: http://iri.jrc.ec.europa.eu
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro