Cu ocazia competitiei internationale de dans irlandez din Salzburg, Austria (2-3 mai 2009), Romania a ajuns in mod oficial pe buzele europenilor participanti la eveniment.
Dansul irlandez modern, recunoscut in mod oficial ca sport de performanta, incepe in 1893, cand se pun bazele Gaelic League. Acest grup incurajeaza readucerea la suprafata a culturii irlandeze, care fusese mult timp reprimata. In 1929 se infiinteaza Comisia de Dans Irlandez pentru a stabili reguli si pentru a standardiza predarea, arbitrarea si competitiile de dans irlandez. Pana in ziua de astazi, Comisia isi continua activitatea si reuneste un numar enorm de profesori, arbitri, muzicieni de competitii si, bineinteles, dansatori. Concursuri regionale, competitii nationale si internationale, cu reguli clar stipulate umplu calendarele dansatorilor entuziasti, transformand Dansul Irlandez intr-o miscare extrem de serioasa, in timp ce o adevarata industrie se dezvolta in jurul ei.
Pentru a putea participa la o astfel de competitie, numita feis [feş], dansatorii trebuie sa apartina de un profesor inregistrat in Comisia de Dans Irlandez (CLRG), cea mai mare de acest fel, sau alte comisii asemanatoare. Inscrisi in Scoala de Dans Irlandez Anne-Marie Cunningham, singurii dansatori romani pregatiti in mod direct pentru performanta in domeniu, membrii trupei Irish Way si elevii filialei din Bucuresti a Anne-Marie Cunningham Dance Academy deschisa tuturor entuziastilor de dans irlandez acorda tot atat de multa importanta dansului irlandez ca si oricare alt campion european sau mondial. « Sunt saptamani in care petrecem pana la 13 ore la sala, perfectionandu-ne tehnica si fiecare dans in parte », spune Octavia ROMAN, membra a trupei de dans Irish Way.
La inceputul lunii, cu ocazia competitiei organizate chiar de Anne-Marie Cunningham in Salzburg, Salzburg Feis 2009, patru dintre dansatorii Irish Way au mers pentru prima data la o astfel de competitie, participand la 10, 13, respectiv 14 dansuri fiecare. « In general dansatorii si insotitorii se stiu intre ei de la alte competitii anterioare. Cand am ajuns in sala de competitie am fost priviti imediat ca un element nou si o surpriza placuta. Nu ne cunosteau prea multi oameni si pana sa afle cine ne pregateste pareau oarecum surprinsi de usurinta si rigurozitatea cu care dansam. A fost prima data cand Romania a aparut la un astfel de eveniment, dar cu siguranta nu ultima », a declarat mandra Ana-Maria UNGAR, una dintre cei patru reprezentanti ai Romaniei in Salzburg.
Dupa un an intreg de pregatiri intense, romanii au facut impresie la Feis-ul din Salzburg, obtinand nu mai putin de 44 de medalii si un trofeu, dintre care 8 locuri I, 12 locuri II si 9 locuri III. Incantati de rezultatele obtinute, Sorin SIGHINAS si Mara CERNAT spun : « Este o deschidere de drum plina de lauri, mai impresionanta decat speram chiar noi. In ritmul acesta, speram ca in doi ani sa ajungem la nivel de campioni. », « Patruzeci si patru de medalii pentru doar patru oameni este ceva enorm, mai ales pentru prima competitie ! » Drapelul Romaniei i-a insotit glorios pe cei patru reprezentanti ai Romaniei la Salzburg – din acest moment inainte harta dansului irlandez european va include si Romania.
Cei patru dansatori prezenti anul acesta la Salzburg, Mara CERNAT, Ana-Maria UNGAR, Octavia ROMAN si Sorin SIGHINAS sunt membri fondatori ai trupei de dans irlandez « Irish Way » si au deja la activ, alaturi de colegii lor de scena mai bine de un an de spectacole prezentate in tara si peste hotare.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro