Pensiile speciale ale magistraților, singurele exceptate de la ”îngheț” de frica CCR

decembrie 29, 2020

Prima Ordonanță de Urgență a cabinetului Florin Cîțu, care modifică nu mai puțin de 20 de acte normative, a generat deja scandal nu doar pe scena publică, ci chiar în interiorul PNL. Dacă sindicaliștii au protestat față de înghețarea salariilor bugetarilor, iar primarii față de suspendarea cu 1 an a aplicării pensiilor speciale pentru aleșii locali, nimeni nu a scos vreun cuvânt față de o excepție care a devenit deja regulă: pensiile speciale ale magistraților sunt singurele care nu vor fi înghețate.

Astfel, la articolul 8 al proiectului de OUG se spune că nu vor fi actualizate cu rata medie anuală a inflației toate pensiile speciale- de la cele ale aviatorilor, parlamentarilor, corpului diplomatic și consular, funcționarilor Curții de Conturi, personalului auxiliar din instanțele judecătorești și parhete și pensiile militarilor. Din listă lipsesc magistrații, ale căror pensii speciale vor rămâne neatinse în 2021.

Art. 8 ( al 2) ”Prin derogare de la alin. (10) al art. 68^5 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei”.

Excepția nu este rezultatul vreunei omisiuni sau erori, ci a temerii că magistrații ar fi atacat din nou la Curtea Constituțională această prevedere, așa cum s-a mai întâmplat cu toate cele care se atingeau de veniturile lor.

De altfel, în 5 decembrie, CCR a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțional. Decizia CCR spune că se pot modifica toate pensiile mai puțin cele ale magistraților. Este doar una din lungul șir de decizii ale CCR prin care pensiile speciale ale magistraților sunt protejate, devenind intangibile.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu spune pentru Europa Liberă că, probabil, guvernului Cîțu i-a fost teamă că s-ar fi declanșat un tăvălug al constestărilor la CCR prin care ar fi fost aruncată în aer înghețarea tuturor pensiilor speciale și, implicit, bugetul.

”Nu vor să se confrunte cu o nouă decizie a Curții Constituționale care să le spună că nu au voie să facă chestia asta. Riscul era ca să se facă o sesizare generală la Curtea Constituțională și să fie totul considerat neconstituțional și să se arunce în aer bugetul. S-au făcut acum niște calcule și s-a ajuns la concluzia că se face o economie bugetară de 1- 2 miliarde dacă se îngheață pensiile speciale și salariile, ca să se poată mări puțin alocațiile și salariul minim. Dacă erau declarate neconstituționale toate, era un dezastru bugetar și atunci guvernul a fost cumpătat”.

Cristian Pîrvulescu susține că ”trebuie așteptat 2022 ca să se schimbe raportul de forțe în interiorul CCR, când vor intra trei judecători noi. Cred că scăpăm atunci și de Dorneanu, care își termină cei nouă anișori”.

Proiectul de OUG a venit de la Ministerul Finanțelor fără prevederea referitoare la înghețarea pensiilor magistraților, explică pentru Europa Liberă noul ministrul al Justiției, Stelian Ion. ”Nu am solicitat eu în mod expres ca magistrații să fie introduși”, spune ministrul explicând și motivele.

”Nu am avut o discuție specială pe tema asta, pur și simplu a fost propunerea celor de la Ministerul Finanțelor și nu m-am luptat în mod deosebit să îi introduc și pe magistrați acolo. Motivul este că trebuie să am o discuție cu magistrații, cu CSM pe tema pensiilor speciale. Sper să se accepte din partea magistraților că sistemul actual trebuie modificat. Sigur, exista și riscul unei contestări la Curtea Constituțională. Aceste pensii, printr-o practică și niște decizii ale Curții, au ajuns într-un fel intangibile, dar asta nu înseamnă că nu se va putea aduce nicio modificare legislației.”

Ministrul Justiției Stelian Ion susține că până la o altă decizie a Curții sau o altă componență pensiile speciale ale magistraților nu pot fi eliminate integral, ”dar să existe un plafon, ca de exemplu, o limitare până la ultimul salariu, asta cred că se poate face. Va rămâne discuția dacă pentru pensiile în plată sau doar pentru cele din viitor. ”

Ordonanța de Urgență îngheață pensiile de serviciu pentru următoarele categorii de pensionari speciali:

personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă
personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi personalul care funcţionează în Institutul Naţional de Expertize Criminalistice
funcţionarul public parlamentar
membrii Corpului diplomatic şi consular al României
membrii Curții de Conturi
deputaţii şi senatorii

În frunte cu Emil Boc, primarii au luat foc

Asociația Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Clujului, liberalul Emil Boc, a lansat un atac fără mănuși la adresa guvernului PNL, condus de Florin Cîțu, care prin OUG a suspendat introducerea pensiilor speciale și pentru aleșii locali.

Guvernul a anunțase însă de mai multă vreme că vrea să proroge cu 1 an intrarea în vigoare a legii prin care primarii vor primi și ei pensii speciale, motivând că nu există bani la buget, în perioadă de pandemie, pentru noi cheltuieli.

„Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fără consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformând astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei. Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative, este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”, se arată într-un comunicat al Asociației conduse de Emil Boc.

Printre semnatarii scrisorii se numără primari de la PNL, printre care Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Florin Birta (Oradea) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6 , dar și primari USR -Allen Coliban (Brașov, Lucian Viziteu (Bacău).

Primarii susțin că actul normativ trebuie să stea în dezbatere publică minimum zece zile, asta în condițiile în care e posibil ca mâine OUG să fie adoptată în ședința de guvern. Motivul este simplu: dacă nu va fi adoptată, pensiile speciale ale primarilor intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Aleșii locali trebuiau să beneficieze de pensie specială începând cu 1 ianuarie 2020. Prevederea apare în Codul Administrativ adoptat prin Ordonanță de Urgență de guvernul Dăncilă în vara lui 2019. La începutul acestui an, Cabinetul Orban a acceptat un amendament USR la legea bugetului de stat prin care se amână intrarea în vigoare a prevederii pentru un an.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro