„Pe aripile vântului” revine pe platforma HBO cu un prolog despre rasism

iunie 25, 2020

„Pe aripile vântului” a revenit în grila de filme de la HBO Max, dar serviciul de streaming a introdus un prolog de 4 minute în care se vorbeşte despre temele problematice ale filmului.

Jacqueline Stewart, profesor la Departamentul de Studii Cinematografice şi Media de la Universitatea din Chicago, este cea care vorbeşte în prologul de 4 minute şi jumătate. Ea prezintă o lecţie de cinematografie, vorbind despre cele opt premii Oscar câştigate în 1939 de adaptarea romanului cu acelaşi nume semnat de Margaret Mitchell.

Apoi, Stewart recunoaşte că filmul „nu a fost lăudat de toată lumea” şi spune că „prezintă imaginea Sudului american din perioada antebelică drept un„ cadru romantic, idilic”, scrie The New York Post, citat de Mediafax.

Stewart mai spune că David O. Selznick, cel care a produs „Pe aripile vântului”, a recunoscut că a realizat un film care înfăţişează o „lume a harului şi frumuseţii, fără a recunoaşte brutalităţile sistemului sclavagist pe care se bazează această lume”. Stewart spune că „tratarea acestei lumi prin lentila nostalgiei neagă ororile sclaviei, precum şi moştenirile sale privind inegalitatea rasială”.

În prologul filmului se mai arată că deşi vizionarea „Gone With the Wind” „poate fi inconfortabilă, chiar dureroasă”, „este important ca filmele clasice de la Hollywood să fie disponibile în forma lor originală” pentru a-i lăsa pe telespectatori „să reflecte asupra propriilor credinţe atunci când le urmăresc”.

„Pe aripile vântului", film din 1939 multiplu premiat la Oscar, a fost retras temporar de pe platforma HBO Max pe fondul protestelor antirasiste, în contextul uciderii de către poliție a lui George Floyd.

De asemenea, documentarul american „Cops" (Polițiști) a fost anulat, iar producțiile BBC „Little Britain" (Mica Britanie) și „Come Fly with Me" (Zboară cu Mine) au fost eliminate eliminate de pe BritBox, iPlayer și Netflix. Filmele au fost criticate pentru că actorii își vopsesc fețele în unele scenete pentru a ironiza persoane de culoare.

Scenariul peliculei este adaptarea romanului omonim al lui Margaret Mitchell, singura lucrare antumă a scriitoarei americane, care a fost premiată în 1936 cu National Book Award, iar în anul următor, cu Premiul Pulitzer.

Filmul a fost premiat în 1939 opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, și a stabilit o premieră istorică pentru Hollywood, pentru că Hattie McDaniel, actrița de culoare care a intrepretat-o pe dădaca lui Scarlett O'Hara, a devenit primul actor afro-american care câștigă un Oscar.

„Pe aripile vântului" a fost criticat mereu de o parte a societății americane pentru scenele cu sclavi veseli pe care le prezintă și că ilustrează o variantă edulcorată a sclaviei și a războiului civil.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro