Paulo Coelho în Transilvania!

octombrie 11, 2005

Paulo Coelho face un cadou cititorilor săi din Transilvania! Miercuri, 12 octombrie 2005, între orele 17.00 şi 18.00, scriitorul brazilian va oferi autografe cititorilor prezenţi în Libraria Humanitas Constantin Noica din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 16, tel. 0269-211.434). În aceeaşi zi, la ora 16.00, va avea loc o conferinţă de presă la hotelul Împăratul Romanilor din Sibiu (Str. Nicolae Balcescu, nr.4).

Paulo Coelho, scriitor brazilian, s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii şi un veritabil fenomen al culturii de masa, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. In 1986 face un pelerinaj la Santiago de Compostela, în nordul Spaniei, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera literară. Deşi profund ataşat de Brazilia natală (îşi scrie operele la calculator, în faţa oceanului, în vila sa de la Copacabana), romanele lui dezvoltă drame universale, valabile oriunde şi pentru oricine, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele. Cărţile lui Paulo Coelho, editate în 150 de ţări şi traduse în 56 de limbi, s-au vândut în peste 60 de milioane de exemplare. Este consilier special UNESCO în cadrul programului „Convergenţe spirituale şi dialoguri interculturale“, membru al comitetului director al Fundaţiei Shimon Peres, al Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, al Lord Menuhin Foundation. Distins cu numeroase premii, medalii şi ordine (între care cel de Cavaler al Legiunii de Onoare din Franţa, martie 2000). Fondator al Institutului Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor şi bătrânilor din păturile defavorizate ale societăţii braziliene. Colaborator permanent al unor reputate ziare, printre care Corriere della Sera (Italia), El Semanal (Spania), Welt am Sonntag (Germania). În România, articolele sale apar în Evenimentul Zilei.
După cărţile sale au fost realizate numeroase dramatizări, CD-uri şi jocuri electronice. Drepturile de ecranizare pentru Alchimistul au fost achiziţionate de Warner Brothers, scenariul şi regia fiindu-i încredinţate lui Laurence Fishburne. La Bucureşti, Alchimistul şi Veronika se hotărăşte să moară au fost puse în scenă la Teatrul Odeon, unde se joacă de doi ani cu sala plină.

Opere principale:
Pelerin la Compostela (1987); Alchimistul (1988); Walkiriile (1992); La râul Piedra am şezut si-am plâns (1994); Al cincilea munte (1996); Manualul războinicului luminii (1997); Veronika se hotărăşte să moară (1998); Diavolul şi domnişoara Prym (2000); Unsprezece minute (2003); Zahir (2005).

Cel mai recent roman al lui Paulo Coelho, Zahir, a apărut în traducere românească în septembrie 2005, iar Editura HUMANITAS îl prezintă în librării atât sub formă de volum tipărit, cât şi în format electronic ca audiobook (în lectura lui Florian Pittiş), precum şi într-un pachet format din carte şi audiobook.
Aparut în Brazilia la 2 aprilie 2005, Zahir a cunoscut un succes rapid în ţara natală a lui Coelho, unde s-au vândut 320.000 de exemplare în numai trei săptamani. Romanul a suscitat un mare interes şi în alte ţări: în Germania s-au vândut 144.000 de exemplare (lansarea pe 9 aprilie), în Portugalia numărul exemplarelor vândute a ajuns la 110.000 (din 12 aprilie), iar în Rusia s-au vândut
220.000 de exemplare prin precomenzi (înainte de lansarea din 23 aprilie). Până la sfârşitul anului, cartea va fi tradusă în 42 de limbi şi va ajunge în librariile din 83 de ţări.
Un scriitor de faimă mondială. O corespondentă de război abia întoarsă din Irak, soţia lui, dispare. Şi apare „Zahir-ul” – echivalentul arab pentru Obsesie. De ce m-a părăsit? A fost răpită? E un şantaj? S-a săturat de căsnicie? Viaţa începe cu întâlnirea providenţială dintre un bărbat şi o femeie. Suferinţa şi Zahir-ul se instalează odată cu pierderea inexplicabilă a perechii ideale. Paulo Coelho ne îndeamnă să căutăm adevăratele valori ale vieţii, printre care iubirea, fericirea, libertatea. Şi adevărul despre noi înşine. Cel mai nou roman al lui Coelho, Zahir, cu o marcată tentă autobiografică, e o minunată continuare a Alchimistului: ce-i de fapt iubirea, care-i puterea destinului, ce-nseamnă să-ţi asculţi cu adevărat vocea sufletului.

Paulo Coelho nu-i doar unul dintre cei mai citiţi scriitori din lume, ci şi cel mai influent autor al acestui secol. E un alchimist al cuvântului, a devenit un fenomen. Subiectele romanelor lui au depăşit sfera literară şi au ajuns teme de dezbatere socială şi culturală. Fiecare carte a lui Paulo Coelho răspunde unei aşteptări febrile. Publicul îşi doreşte reîntâlnirea cu acest scriitor care a topit în textul sau lecţia de viaţă, reverberaţia mistică, morala simplă şi seducţia aventurii. Coelho nu ajunge niciodată în fundătura savantlâcului şi nu scrie pentru iniţiaţi. Magnetismul lui a devenit planetar, pe măsura succesului de casă. Explicaţia? Nimic din romanele lui Coelho nu este scrâşnit, rod al unor strădanii grele, al unor convulsii mintale dramatice. Brazilianul scrie uşor, dezinvolt şi cald. Are succes fiindcă are talent – aici stă întreaga taină. Coelho nu sâcâie lumea prin produse indigeste, pretenţioase şi încărcate de sensuri greu accesibile. El este mai degrabă un bijutier care îşi practică meşteşugul cu siguranţa celui care ştie că din mâna lui vor ieşi giuvaieruri râvnite. (Editura Humanitas)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro