Patrimoniu artistic feminin: restituiri din arhivele Hedda Sterne, Puia Hortensia Masichievici, Geta Caragiu

noiembrie 25, 2023

Proiectul „Patrimoniu artistic feminin: restituiri din arhivele Hedda Sterne, Puia Hortensia Masichievici, Geta Caragiu”, produs de platforma muzeală privată PostModernism Museum, recuperează și promovează în mediul online materiale documentare din arhive private care au aparținut artistelor: Hedda Sterne (1910-2011), Puia Hortensia Masichievici Mișu (1917-2010), Geta Caragiu (1929-2018) și contribuie la aducerea în prezent atât a moștenirii artistice a acestora, cât și a contextului care implică alte personalități sau momente și situații cu relevanță istoriografică pentru contemporaneitate.

Fiecărei artiste îi sunt dedicate ample materiale documentare, aducând inclusiv informații privind contextul și evoluția influențelor educației culturale. Proiectul este desfășurat ca micro-platformă digitală, care concentrează elemente de relevanță istoriografică cu influențe asupra fenomenelor culturale artistice din prezent.

 

Proiectul abordează îndrăzneț și acest segment relevant, puțin cunoscut, din istoria artei românești, lansând o cercetare curatorială ce urmărește viziuni integrate asupra unui valoros patrimoniu artistic feminin.

Inventarierea, digitalizarea arhivelor poate beneficia în prezent de o identificare corectă prin surse istorice directe și prin acces la obiecte, artefacte, memorabilia de primă importanță. Fenomenele manifestărilor artistice feminine din istoria modernă trebuie valorizate ca arhive deschise, mai cu seamă în contextul actual al importantelor schimbări de generație de pe scena artistică și a pierderii memoriei instituționale istorice.

Un accent specific al proiectului „Patrimoniu artistic feminin: restituiri din arhivele Hedda Sterne, Puia Hortensia Masichievici, Geta Caragiu” a fost alocat acelui patrimoniu care nu a reușit să fie cunoscut în spațiul public, până în prezent fiind restituit, analizat și prezentat documentar în funcție de contextul istoric, artistic dar și de contribuția sa atât la dezvoltarea demersului artistic individual, cât și la înțelegerea unor posibile variante de creștere și dezvoltare socială și culturală.

Proiectul poate fi vizionat aici

https://www.postmodernism.ro/patrimoniu-artistic-feminin/

 

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Modernism.ro, Nasui Collection & Archives, Muzeul Municipiului București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

///

PostModernism Museum dezvoltă din 2013 proiecte curatoriale, educaționale și de cercetare culturală, în domenii precum: arte vizuale; istoria artei; muzică, film documentar, antropologie; sociologie; industrii culturale și creative. Publică studii, antologii, albume, cercetări și face traininguri în management cultural, finanțări în proiecte culturale, comunicare culturală, economia artei, curatoriat, dezvoltare comunitară prin proiecte culturale.. În 2015 a inițiat DARE, un program de Documentare, Arhivare, Expunere și Revalorificare a artei produsă în România în intervalul 1945-1990.

www.postmodernism.ro 


Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro