Pasarile isi pot schimba comportamentul in timpul imperecherii, in functie de cantecele ascultate

Conform specialistilor, imperecherea anumitor specii de pasari poate fi considerata o proba muzicala de tip admis/respins. Femela isi poate schimba alegerea partenerului, in functie de cantecele ascultate anterior.

Rezultatele unui studiu recent au indicat faptul ca „serenadele” masculului, in incercarea de a cuceri o pasare, pot genera reactii diferite, in functie de tipul de muzica la care aceasta a fost supusa recent, fie asemanatoare cu capodoperele lui Pavarotti, fie cu acordurile „dupa ureche” cantate de un amator in timpul dusului.

Keith Sockman, cercetator la Universitatea din Carolina de Nord, a declarat faptul ca, in general, vrabia raspunde pozitiv avansurilor unui mascul ale carui triluri sunt rapide si intense. In cadrul studiului efectuat pe aceste pasari, rezultatele au fost surprinzatoare.

Femelele care au ascultat timp de o saptamana in laborator cantece extrem de rapide nu au mai aratat acelasi interes pentru sunetele obisnuite ale unui vrabioi in cadrul ritualului de imperechere. Aceleasi sunete obisnuite au fost insa deosebit de atractive pentru vrabiutele care au ascultat timp de o saptamana acorduri muzicale lente.

Analizand rezultatele, cercetatorii au obtinut astfel noi informatii pentru a intelege modul cum functioneaza evaluarea comparativa si mecanismul alegerii partenerului la aceste pasari.

Sursa: Science News