Pasaport European pentru Copii

La data de 2 februarie a.c., la Şcoala “Maria Montessori” din Haga, Reprezentanţa Comisiei Europene în Regatul Ţărilor de Jos, în colaborare cu Primăria oraşului Haga şi Ambasada României în Olanda, a lansat proiectul “Paşaport European pentru Copii”. La manifestare au participat Primarul oraşului Haga, alături de Ambasadorul României în Olanda şi şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în Regatul Ţărilor de Jos.

Evenimentul a marcat deopotrivă introducerea în programa olandeză de învăţământ primar a noţiunilor de bază referitoare la Uniunea Europeană, şi informarea şi familiarizarea elevilor cu tema aderării României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. În şcoală au fost arborate drapelele României şi Bulgariei şi au fost amenajate două puncte de informare şi promovare a celor două ţări.

În dimineaţa zilei de 2 februarie, elevii au intrat în scoala pe baza unui paşaport simbolic, “Paşaportul European pentru Copii”, care conţine informaţii succinte despre fiecare ţară membră a UE (capitală, suprafaţă, populaţie, formulă de salut, sărbătoare naţională, bucătărie tradiţională, monument sau clădire reprezentative).

Pe paginile din paşaport dedicate României (şi Bulgariei), ambasadorul român (şi reprezentantul bulgar) au aplicat “vize simbolice”, având un conţinut sugestiv pentru a marca aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană. “Viza” acordată de Ambasada României la Haga, sub forma unei ştampile, a avut mesajul “România – Uniunea Europeană / 1 ianuarie 2007”, redactat în limbile olandeză şi română.

Proiectul “Paşaport European pentru Copii” face parte dintr-o serie de acţiuni lansate de Ambasada României la Haga şi Reprezentanţa Comisiei Europene în Olanda, şi consacrate aderării României la UE. (atitudinea.ro)