Participarea Romaniei la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE (Dublin, 6-7 decembrie 2012)

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a condus delegatia romana la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului Ministerial al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care are loc in perioada 6-7 decembrie 2012, la Dublin.

Reuniunea, care a marcat incheierea Presedintiei-În-Exercitiu irlandeze a OSCE, a facut un bilant de etapa privind progresele inregistrate in crearea unei comunitati de securitate euro-atlantica si euro-asiatica, obiectiv stabilit la Consiliul Ministerial al OSCE de la Vilnius (decembrie 2011).

În cadrul interventiei in plenul Reuniunii, seful delegatiei romane a mentionat sustinerea, de catre Romania, a lansarii Procesului Helsinki+40, care, in perspectiva aniversarii a patru decenii de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, isi propune abordarea multidimensionala a securitatii, a problematicii conflictelor prelungite si a respectarii drepturilor omului.

De asemenea, oficialul roman a subliniat necesitatea implementarii tuturor angajamentelor OSCE, cu accent pe aspectele prioritare, precum solutionarea conflictelor prelungite, securitatea energetica, consolidarea capacitatii OSCE in ciclul conflictual, combaterea terorismului, amenintarile transnationale, libertatea mass media.

Secretarul de stat a declarat: \"OSCE a jucat adesea rolul de creator de standarde in domeniul drepturilor omului, libertatilor fundamentale si statului de drept si are cel mai bogat acquis de angajamente privind Dimensiunea Umana dintre organizatiile regionale. Doresc sa subliniez angajamentul puternic si deplin al Romaniei pentru valorile fundamentale ale democratiei si statului de drept, inclusiv pentru respectarea proceselor constitutionale, atat pe plan intern, cat si in intregul spatiu al OSCE.\"

Totodata, seful delegatiei Romaniei a pledat pentru inregistrarea unor progrese tangibile in solutionarea conflictului din Republica Moldova si necesitatea concentrarii eforturilor comunitatii internationale pentru reglementarea diferendului transnistrean.

În marja reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut intrevederi bilaterale cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minoritati Nationale, cu Iurie Leanca, Viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe, Eugen Carpov, Viceprim-ministru al Republicii Moldova, precum si cu Jiri Schneider, prim-adjunct al ministrului ceh de externe.

Elemente de context:

Consiliul Ministerial al OSCE este principalul eveniment anual al organizatiei, ce reuneste ministri de externe, inalti oficiali din cele 57 de State Participante ale OSCE, reprezentanti ai statelor partenere de cooperare din Asia si regiunea mediteraneana, ai organizatiilor internationale partenere (UE, NATO, organisme ONU, Consiliul Europei).