Parlamentul supune la vot învestirea Guvernului Cîțu

martie 12, 2020

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va supune la vot, de la ora 16.00, programul de guvernare și cabinetul cu care prim-ministrul desemnat Florin Cîțu cere învestirea.

Ședința este pusă sub semnul întrebării de președintele Camerei, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, care a declarat la RTV că pentru reunirea celor peste 600 de parlamentari în vremea pandemiei de coronavirus este nevoie de avizul Departamentului pentrru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Însă, cu o zi înainte, Arafat a spus, într-o conferință de presă, că unei instituții precum Parlamentul nu este nevoie să i se dea aviz pentru întruniri politice.

PNL a menținut miniștrii care au făcut parte și din guvernul condus de Ludovic Orban, singura noutate fiind la Ministerul Finanțelor, condus anterior de Florin Cîțu, unde a fost nominalizat deputatul Lucian Heiuș.

Guvernul Cîțu are nevoie de 233 de voturi la plenul de joi pentru a fi învestit. Liberalii au dat de înțeles că vor fi prezenți și vor vota pentru învestirea cabinetul, scenariul alegerilor anticipate fiind unul ce a trecut, cel puțin declarativ, în plan secund odată cu răspândirea coronavirusului în România.

Scenariul anticipatele nu mai există nici în planurile USR, Dan Barna afirmând, în urmă cu patru zile, că România are nevoie de un guvern cu puteri depline, care să poată să gestioneze situaţia generată de răspândirea coronavirusului.

De asemenea, viceliderul deputaților PMP, Petru Movilă, a anunțat că aleșii partidului vor vota la învestirea Guvernului Cîțu, pentru că mai presus de lupta pentru putere trebuie să fie România, în contextul epidemiei de coronavirus, scrie Mediafax.

Susținerea prin vot a Guvernului Cîțu a fost anunțată și de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

PSD a cerut, luni, printr-o o scrisoare semnată de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean care a fost înaintată premierului desemnat Florin Cîțu, schimbarea celor șapte propuși miniștri care au primit avize negative în comisiile parlamentare de specialitate.

În replică, Ludovic Orban a afirmat că sub nicio formă Florin Cîțu nu va propune alți miniștri, în locul celor avizați negativ.

Deși Marcel Ciolacu a spus că social-democrații nu vor vota guvernul Cîțu, limitându-se la a asigura cvorumul, lucrurile nu sunt clare pentru PSD. Social-democrații au insistat pe necesitatea unui „guvern stabil” care să gestioneze criza de coronavirus, lăsând astfel să se înțeleagă că ar putea veni cu voturi de susținere în condițiile în care PNL va vota la vedere.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că formațiunea pe care o conduce va fi prezentă la vot, iar o decizie privind susținerea guvernului va fi luată în ședința ce avea loc înainte de plen.

Votul are loc în aceeași în care Curtea Constituțională urmează să se pronunțe asupra excepției de neconstituționalitate a Avocatului Poporului privind ordonanța de urgență pe alegerile anticipate.

Mizele ordonanței, pe care Guvernul Orban a adoptat-o cu câteva ore înainte de a fi demis, erau dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora, posibilitatea ca românii să poată vota în orice secție și, de asemenea, organizarea anticipatelor și mai devreme de 90 de zile.

Florin Cîțu a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis, pe 26 februarie, pentru a forma Guvernul, după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind conflictul juridic de natură constituțională sesizat de PSD după redesemnarea liderului PNL pentru poziția de prim-ministru.

Votul de învestitură vine și pe fondul îngrijorărilor privind extinderea epidemiei de coronavirus în România. Numeroși parlamentari și-au exprimat teama, unii întrebându-se de ce peste 600 de oameni se pot reuni în sala de plen deși autoritățile au interzis adunările publice cu mai mult de 100 de participanți.

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro