Parlamentul stabilește data votului de învestire pentru Guvernul Cîțu

martie 9, 2020

Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se vor reuni, luni, pentru a stabili data la care plenul Parlamentului va supune la vot învestirea Cabinetului propus de Florin Cîțu și a programului său de guvernare.

În cazul în care guvernul propus de PNL va primi vot de încredere, procedura de alegeri anticipate se încheie, iar în cazul în care propunerea este respinsă, se va consemna prima dintre cele două căderi de guvern incluse în Constituție care pot duce la dizolvarea Parlamentului dacă se petrec în termen de 60 de zile.

Anterior, în comisiile parlamentare de specialitate, miniștrii din cabinetul format de Florin Cîțu au fost audiați pe parcursul a trei zile. Nouă din cei șaisprezece miniștri ai guvernului Cîțu au primit aviz pozitiv, iar ceilalţi şapte au fost avizaţi negativ.

PSD ar vrea ca ședința să aibă loc după ce se pronunță Curtea Constituțională pe Ordonanța de Urgență care a modificat legislația electorală, scurtând termenele pentru organizarea alegerilor anticipate de la 90 de zile la 50.

Mizele ordonanței, pe care Guvernul Orban a adoptat-o cu câteva ore înainte de a fi demis, erau dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora, posibilitatea ca românii să poată vota în orice secție și, de asemenea, organizarea anticipatelor și mai devreme de 90 de zile.

Decizia CCR este așteptată pe 12 martie, iar social-democrații vor să programeze ședința în aceeași zi. Procedura ar fi similară cu cea folosită de social-democrați în urmă cu câteva săptămâni, când nu a mai avut loc votul pentru desemnarea Guvernului Orban întrucât CCR a decis chiar în ziua respectivă că un premier trebuie să aibă ca scop formarea unei majorități parlamentare.

De data aceasta, Florin Cîțu, spre deosebire de liderul liberalilor, Ludovic Orban, a anunțat că urmărește obținerea unei majorități în Parlament.

Președinte USR, Dan Barna, sugerat că USR va vota guvernul PNL al premierului desemnat Florin Cîțu. Tot duminică, printr-un comunicat de presă, Marcel Ciolacu a cerut și el „depășirea acestei crize”.

Florin Cîțu a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis, pe 26 februarie, pentru a forma Guvernul, după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind conflictul juridic de natură constituțională sesizat de PSD după redesemnarea liderului PNL pentru poziția de prim-ministru.

"Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare, pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic. (...) Am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare", declara președintele Klaus Iohannis.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro