Parlamentul Romaniei pregateste legea expropierii nationale

Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor a reluat seria dezbaterilor privind modificarea Legii Minelor nr. 85/ 2003. În centrul discutiilor se afla propunerea legislativa initiata de senatorii Toni Grebla (PSD) si Ion Ruset (PDL) in 2009 ale carei prevederi incalca mai multe drepturi ale cetatenilor, inclusiv pe cel la proprietate. Campania Salvati Rosia Montana condamna acest proiect de lege, care daca s-ar adopta, ar facilita aprobarea proiectelor miniere si ar stabili pentru industria miniera derogari de la legislatia in vigoare.

Schimbarile legislative amintite pun in pericol stabilitatea economica si sociala a Romaniei, favorizand marile corporatii straine carora le-ar permite sa exproprieze casele si terenurilor cetatenilor romani. Aceasta strategie deriva din pura vointa politica a Guvernului si vizeaza pe termen mediu si lung inceperea de noi proiecte minere bazate pe tehnologia cu cianuri. Strategia de favorizare a companiilor miniere este confirmata si de initierea de catre premierul Victor Ponta a unui nou proiect pentru modificarea si completarea Legii minelor in luna mai anul curent.

Cea mai primejdioasa prevedere a noului proiect de lege este substituirea autoritatilor statului roman cu companii private ce detin licente de exploatare in Romania. Potrivit art. 102, orice investitor privat care obtine o licenta de exploatare are dreptul sa exproprieze de buna voie proprietatile vizate, iar „plata despagubirilor pentru imobilele ce urmeaza a fi expropriate se face de titularul de licenta direct titularilor drepturilor reale, in numerar sau prin consemnarea sumelor intr-un cont bancar la dispozitia acestora.” Astfel, compania poate plati suma ce i se pare de cuviinta si devine automat proprietarul unui teren sau a unei locuinte. Persoana expropriata poate ulterior sa se adreseze justitiei si sa se judece cu compania in ceea ce priveste suma, nu privind dreptul de proprietate. Cum nicio institutie nu ar reglementa sau aviza exproprierea, aceasta s-ar face in baza Legii Minelor.

„Asistam la o situatie fara precedent dupa \’89. Parlamentul pregateste o lege speciala pentru aprobarea cu orice pret a mineritului cu cianuri. Se ignora dreptul la proprietate, premeditand aruncarea in strada a cetatenilor ce raman fara case, fara afaceri, fara terenuri. Oamenii ar fi la mila companiilor ce poate le dau sau poate nu le dau un pret corect pe proprietati. Daca strategia de lansare economica a tarii noastre inseamna proiecte precum cel de la Rosia Montana, constatat ilegal de instantele de judecata si care nu poate incepe deoarece oamenii de acolo nu vor sa plece, atunci economia Romaniei trebuie gestionata de politicieni mai competenti” a declarat Dan Mercea, Presedinte al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Proiectul de lege vizeaza distrugerea patrimoniului cultural, caci proiectelor miniere se acorda un statut special ce nu necesita avizul Ministerului Culturii pentru demolarea monumentelor istorice. Contrar legislatiei de prezervare a patrimoniului, Legea Minelor ar permite demararea proiectelor miniere in lipsa certificatelor de descarcare de sarcina arheologica sau cu descarcarea „pe fragmente” a siturilor arheologice. Consecinta ar fi mutilarea ireversibila a unor valori de patrimoniu unice in lume cum sunt cele de la Rosia Montana.

Toate sentintele judecatoresti ce impiedica in acest moment avansarea proiectului minier sunt „rezolvate” in mod miraculos de acest proiect legislativ. Este si cazul autorizarii lucrarilor de constructie astfel incat avizele obtinute in baza unui certificat de urbanism expirat sau invalid sa ramana valabile. În decursul ultimilor ani, instantele de judecata au anulat irevocabil nu mai putin de doua certificare de urbanism care fac imposibila avizarea proiectului minier Rosia Montana.

„Noul Guvern si Parlamentul ce il sustine sunt la fel ca regimul lui Basescu. Toti se comporta de ca si cum ar fi angajati la canadieni. Singura diferenta dintre Ponta si Basescu e ca cel din urma a venit la Rosia Montana, la noi acasa, si ne-a facut <bolsevici>. Ponta, fara macar sa vina la Rosia Montana, pregateste o lege care sa ne arunce in strada. Avem un singur mesaj pentru Ponta si pentru toti parlamentarii care vor vota legea exproprierii: ii asteptam sa vina cu Armata sa ne scoata de pe pamanturile noastre si sa ne spuna ca dreptul la proprietate castigat la Revolutie n-a existat niciodata” a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.