Parlamentul European va dezbate și va vota în sesiunea plenară din 17-19 iunie o rezoluție propusă de Dacian Cioloș, președinte PLUS și liderul grupului Renew Europe din PE, despre situația muncitorilor sezonieri din agricultură, dar și despre situația serviciilor sociale sau de turism.
Conferința Președinților din PE a aprobat joi ca problemele muncitorilor sezonieri din agricultură, dar și servicii sociale sau turism să fie dezbătute de deputații europeni.
„Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale și condițiile în care își desfășoară munca atât în domeniul agriculturii, cât și al construcțiilor, al turismului și al serviciilor sociale. Prin urmare, primul pas pe care l-am făcut a fost să solicit o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect pentru a vedea ce putem face și care sunt cele mai bune soluții pentru a rezolva aceste probleme. Rezoluția Parlamentului va trebui să conțină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasă a legislației în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din țările gazdă și necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care acești oameni le au. E nevoie de norme europene clare și de măsuri de protecție și prevenție, dar și de ajutor pentru perioada crizei COVID-19“, a declarat Dacian Cioloș, citat de Mediafax.
Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, a început în comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului discuții cu privire la muncitorii sezonieri, pornind de la cazul lucrătorilor români în agricultură din Germania. El a cerut audierea comisarului pentru Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, și a responsabililor Autorității Europene pentru Muncă.
Subiectul muncitorilor sezonieri care au plecat din România în plină pandemie este unul care a generat controverse puternice, mai ales după episodul de la Cluj când circa 2.000 de persoane s-au înghesuit în parcarea aeroportului fără nicio măsură de prevenție. Oamenii plecau pentru munci agricole în Germania, precum culesul de sparanghel și de aici și numele comisiei de anchetă.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au semnat săptămâna trecută o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.
„Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.
„Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă“, a declarat și ministrul german al Muncii și Afacerilor Sociale Hubertus Heil.
Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o convorbire telefonică cu cancelarul Angela Merkel, la inițiativa oficialului german.
Cancelarul Angela Merkel s-a referit, în context, la situația lucrătorilor sezonieri români din Germania și a exprimat preocuparea constantă a executivului de la Berlin și, personal, a domniei sale, pentru respectarea și protejarea drepturilor cetățenilor români care muncesc în Germania”, transmite guvernul într-un comunicat remis presei miercuri seară.
„Guvernul federal a inițiat, de altfel, cu promptitudine, modificarea cadrului legislativ intern în vigoare, pentru a oferi un grad sporit de protecție acestora și a garanta drepturile angajaților români. A subliniat, în același scop, întreaga deschidere și disponibilitate pentru menținerea unui contact strâns, la toate nivelurile, între autoritățile din cele două state, în continuarea recentei vizite în Germania a ministrului muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru”, se mai spune în comunicat.
Zeci de muncitori sezonieri români veniți la o fermă din vestul Germaniei, la Bornheim, au protestat față de condițiile de muncă, de cazare și pentru că nu și-au primit banii. Muncitorii români sezonieri de la firma Ritter din Bornheim au protestat faţă de condiţiile de muncă şi de cazare. Ei s-au plâns de condiţiile de igienă precare din containere şi din grupurile sanitare.
Firma care i-a angajat este în insolvenţă și le plătise parțial sau nu le plătise deloc salariile, anunţându-i pe muncitori că până marţi vor trebui să părăsească locul.
Protestele sezonierilor români aruncați în stradă a schimbat legea în Germania. În urma informațiilor din presă, statul român s-a sesizat, a informat autoritățile din landuri și pe cele federale și a determinat schimbarea legii germane pentru a elimina inechitățile față de muncitorii străini aflați la lucru în Germania. Principalul obiectiv din modificarea legii: scurtcircuitarea lanțului de subcontractori.
Imediat după vizita ministrului român al Muncii, românii și-au primit salariile.
Citește și:
Cum s-a văzut vizita Violetei Alexandru în presa germană
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro