Parlamentul European spune un NU hotarat ACTA

Parlamentul European a decis, in mod absolut democratic, prin vot, ca ACTA, controversatul act care ar fi impus o serie de masuri  draconice in ceea ce priveste utilizarea internetului si a resurselor sale, sa nu mai ameninte libertatea mediului  online. Cu 439 de voturi in favoarea respingerii ACTA si doar 39 care sustineau masurile prevazute in act, toata isteria care s-a produs in jurul acestei probleme a luat sfarsit odata pentru totdeauna. Utilizatorii de internet  pot rasufla usurati, libertatea online le este in siguranta.

Respingerea ACTA poate  fi considerata un eveniment istoric, un punct de cotitura in ceea ce priveste puterea societatii civile. In ciuda actiunilor intensive de lobby a celor mai importante corporatii globale pe langa oficialii europeni, votul decisiv a fost in favoarea masei utilizatorilor care tin sa le fie respectata libertatea, dar si un oarecare grad de intimitate atunci cand navigheaza pe internet sau il intrebuinteaza ca instrument de comunicare.

Parlamentul European a procedat conform principiilor sale de baza care pareau sa fie uitate si a actionat in interesul societatii civile, dandu-le castig de cauza in defavoarea intereselor profitabile ale companiilor.

In urma cu sase luni situatia nu era prea roz. Societatea civila  a condamnat ACTA si a dus-o in fata Curtii Europene de Justitie, in speranta ca va castiga timp si sperand ca forul european ii va confirma  caracterul ilegal. Imediat in Statele Unite a aparut un act similar, SOPA care a declansat o adevarata revolutie a cetatenilor. In 18 ianuarie milioane de site-uri s-au inchis demonstrandu-se astfel congresului ca cetatenii sunt pregatiti sa lupte impotriva corporatiilor pentru libertatile si drepturile lor online. Aceasta actiune a cetatenilor a dus la respingerea SOPA de catre Congresul American.

In continuare activismul a functionat ceea ce a dus la votul Parlamentului European.