Parlamentul European da unda verde initiativei cetatenilor

decembrie 17, 2010

Parlamentul European, reunit ieri la Strasbourg, a aprobat regulile de baza pentru "initiativa cetateneasca", prevazuta in Tratatul de la Lisabona, cu 628 de voturi pentru, 15 impotriva si 24 de abtineri. Conform prevederilor din Tratat, prin introducerea unei initiative cetatenesti din partea a cel putin 1 milion de cetatenii europeni, dintr-un numar semnificativ de state membre, se va putea solicita Comisiei Europene sa prezinte propuneri legislative. Astfel, cetatenii vor participa in mod direct la exercitarea autoritatii suverane a Uniunii Europene, fiind implicati pentru prima data in mod direct in procesul legislativ european.

Eurodeputatul Victor Bostinaru, raportor virtual pentru "initiativa cetateneasca" si coordonator al Grupului S&D in Comisia de Petitii, a salutat in plenul Parlamentului European, rezultatul negocierilor dintre Comisia de Petitii a Parlamentului European, Comisia pentru Afaceri constitutionale, Consiliul si Comisia Europeana, asupra regulamentului acestei initiative.

Eurodeputatul a mai subliniat faptul ca Parlamentul European a avut cea mai mare contributie la aceasta noua forma de participare publica: "Ma bucur ca am putut vota la cateva luni dupa inceputul procedurii pe tema acestui instrument cheie si unic in ceea ce priveste democratia participativa in Uniunea Europeana. Parlamentul European a contribuit in mare parte la acest text. Doua treimi din text vin din partea Parlamentului European si arata astfel cat de angajata este aceasta institutie in implicarea cetatenilor europeni in dezbaterile politice si in dorinta sa de a apropia Uniunea Europeana de cetateni".

"Consider ca acest document este foarte echilibrat si contribuie la obiectivul nostru comun. Daca dam initiativei cetatenilor un rol important in democratia pragmatica a Europei, le oferim cetatenilor capacitatea de a avea un impact asupra politicilor Uniunii Europene. Acest instrument a fost creat pentru a garanta o dezbatere in cadrul societatii civile si dupa cum a subliniat-o grupul nostru de la inceput, acest instrument e accesibil si simplu pentru cetateni, dar in acelasi timp, detaliat si complex pentru a evita abuzurile" a conchis eurodeputatul Victor Bostinaru.

In etapa urmatoare acestui vot, Consiliul este asteptat sa adopte legislatia necesara, iar mai apoi, statele membre ale Uniunii vor trebui sa transpuna noile reguli in legislatia nationala. La finalul acestui proces, este estimat ca incepand cu anul 2012 cetatenii Uniunii Europene sa poata demara procesul "initiativei cetatenesti"

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro