Parlamentul European va cere crearea unui „spațiu economic comun" între Uniunea Europeană și cele șase foste republice sovietice din Parteneriatul Estic ca parte a unui proces de „integrare graduală" în blocul comunitar, conform unui draft de raport văzut de Europa Liberă.
Raportul denunță, de asemenea, acțiunile „ilegale" ale Rusiei în țările din Parteneriatul Estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina - inclusiv ceea ce numesc destabilizare, invazie și anexare.
Documentul urmează să fie dezbătut de Comisia de Afaceri Externe din Parlamentul European în săptămânile viitoare pentru ca să poată fi asumat de în plen în luna mai.
Un summit care va aduce la aceeași masă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene cu cele șase din Parteneriatul Estic este programat pentru 18 iunie, dar mai mulți diplomați au declara pentru Europa Liberă că ar putea fi anulat pentru a doua jumătate a anului pe fondul pandemiei de coronavirus.
Într-o referire la Rusia, care s-a opus unei apropieri a statele din fostul bloc sovietic de Uniunea Europeană sau NATO, Parlamentul European se pregătește să „confirme dreptul suveran al țărilor Parteneriatului Estic de a alege liber nivelul lor individual de cooperare sau integrare cu UE și de a respinge orice presiune externă asupra unei asemenea alegeri”.
Documentul „condamnă puternic încălcarea continuă a principilor fundamentele și ale normelor dreptului internațional în regiunea Parteneriatului Estic", numind „utilizare ilegală a forței, invazia, destabilizarea, anexarea, instituirea de granițe și ocuparea de teritorii a mai multor state din Parteneriatul Estic de către Federația Rusă".
Documentul sprijină de asemenea integrarea treptată a țărilor în uniunea energetică a UE, în comunitatea ei de transport și în piața digitală unică, incluzând „crearea unui regim fără roaming între UE și țările Parteneriatului Estic, ca și unul intra-Parteneriat Estic, cât mai curând posibil”. Alte idei sunt înființarea unei Universități a Parteneriatului Estic la Kiev și posibilitatea diplomaților din țările partenere de a acționa ca oficiali UE „din umbră”.
Printre ideile referitoare la un rol mai activ al UE în conflictele din regiune, documentul menționează „o forță de pacificare internațională prelungită de-a lungul graniței dintre Ucraina și Rusia” în cadrul căreia o misiune condusă de UE „ar trebui pusă la dispoziție pentru desfășurare părților în conflict, ca să ajute la sarcini precum deminarea, asistarea pregătirii alegerilor locale și asigurarea accesului liber pentru organizațiile de ajutoare umanitare”.
Parteneriatul a fost lansat în 2009 și este conceput să apropie șase foste republici sovietice de UE fără vreo ofertă concretă de a le da calitatea de membru în viitor. În vreme ce Georgia, Moldova și Ucraina au schițat în această perioadă acorduri de asociere care includ acorduri de liber schimb cu UE, unele țări membre au avut rezerve să discute despre eventuala calitate de membru pentru vecinii estici, o chestiune absentă din declarațiile summiturilor anterioare.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro