Parlamentarii USR demisionează ca să nu beneficieze de pensie specială. Ciolacu, pe urmele lor

Toți parlamentarii USR își vor înainta marți demisiile din legislativ, pentru ultima zi a sesiunii parlamentare, pentru a nu beneficia de pensii speciale. Pe urmele lor merge și președintele PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Surprinsă de decizia liderului de partid, Gabriela Firea, aflată în studioul Antenei 3, a spus că așteaptă să vadă dacă și Ludovic Orban va urma exemplul lui Marcel Ciolacu pentru a nu beneficia nici el de pensie specială. Firea nu și-a retras provocarea nici după ce i s-a atras atenția că Ludovic Orban nu este parlamentar.

Decizia USR a fost luată după ce proiectul pe care l-au inițiat, de eliminare a pensiilor speciale, nu a trecut de parlament. 

„Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală. Eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuții, pe baza unei contribuții implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat. În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate”, se arată în programul de guvernare propus de USR-PLUS.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, și-a anunțat și el demisia din parlament în ultima zi a sesiunii parlamentare. 

„Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook. 

El spune că în mandatul său la șefia Camerei PSD și-a asumat o direcție clară în ceea ce privește această „nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivității (…). Am inițiat și am votat legea prin care toate pensiile speciale care depășesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constituțională în acest moment”, dar omite să spună că tot în mandatul PSD a fost adoptată legea prin care s-au acordat pensii speciale. 

Mai mult, el dă vina pe guvernul Orban despre care spune că nu a inițiat ordonanța de urgență prin care să elimine pensiile speciale. 

„Îmi doresc să reușim ca împreună să îi dăm jos pe toți cei care s-au cocoțat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o ordonanță de urgență pentru a elimina pensiile speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat.  

Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar.

știre în curs de actualizare

 

Sursa: europalibera.org