Parintii cred ca televiziunea poate avea influente pozitive asupra copiilor

Un nou studiu comandat de Jetix arata ca parintii cred ca televiziunea poate avea influente pozitive asupra copiilor, mai ales ca sursa de distractie. Scopul acestui studiu a fost o mai buna intelegere a perceptiei parintilor din Romania asupra televiziunii, in special a programelor adresate copiilor.

Organizatia independenta de cercetare The Gallup Organization Romania a fost insarcinata sa urmareasca perceptiile parintilor pe baza unui studiu cantitativ asupra parintilor care au copii cu virste cuprinse intre 4 si 14 ani.

Studiul, care s-a realizat pe un esantion national de 817 parinti, a relevat urmatoarele:

· Televiziunea este pur si simplu distractie: Doua treimi din parinti (67%) cred ca este responsabilitatea lor “sa invete copiii ce e bine si ce e rau si ca televiziunea este pur si simplu un mod de distractie”.
· Televiziunea poate avea influente pozitive asupra copiilor: 81% dintre parintii care cred ca televiziunea ii influenteaza pe copii spun ca aceasta influenta este pozitiva. Motivele principale carora li se datoreaza aceste influente pozitive sint faptul ca televiziunea “ii distreaza” (62%) si ca “ii educa” (52%).
· Copiii se pot uita singuri la televizor – Parintii sunt de acord: ingrijorarea unor parinti fata de televiziuni nu pare sa aiba un impact semnificativ asupra comportamentului lor. Doar patru din zece parinti (40%) “sint ingrijorati daca lasa copilul sa se uite singur la televizor.”

Maciek Bral, directorul general al Jetix pe Europa Centrala si de Est declara: “Fiind un post de televiziune pentru copii, Jetix se dedica pietei din Romania aducind la viata eroi si personaje de calibru, care pot angrena si interactiona cu copiii. Sintem foarte multumiti ca acest studiu arata ca parintii recunosc faptul ca exista un moment si un loc pentru distractie si ca televiziunile pentru copii participa la aceasta distractie.”

Sondajul s-a axat si pe parerile parintilor fata de Jetix ca un post de televiziune pentru copii. Rezultatul arata ca 60% dintre parinti sint “multumiti” sau “foarte multumiti” de Jetix. In acelasi timp numai 7% dintre cei chestionati arata un grad de insatisfactie (iar cea mai pare parte a parintilor din aceasta ultima categorie au copii care nu se incadreaza in core target-ul postului de televiziune Jetix). Parintii au mai pus ca programele Jetix sint “potrivite pentru copiii lor”. (Jetix)