Parchetul de lemn masiv, cea mai bună alegere pentru o casă primitoare și veselă

august 17, 2022

Probabil ai observat cât de bine arată parchetul de lemn din casele oamenilor sau birourile executive ale firmelor. Are o frumusețe aparte, o căldură naturală ce face ca toată încăperea să fie mai primitoare și mai relaxantă. Indiferent de esența lemnului folosit, parchetul de lemn este clasic și se potrivește cu orice stil de interior. 

Asta nu înseamnă că toate tipurile de parchet sunt la fel. Parchetul de lemn poate fi masiv sau stratificat, finisat sau nefinisat, din stejar sau pin (și multe alte tipuri de lemn, inclusiv bambus are este un tip de iarbă lemnoasă) - toate aceste caracteristici au un efect profund asupra stilului dar și a felului în care parchetul se îngrijește și se menține în timp.

Dacă renovezi casa sau ești în faza de construcție, iată câteva informații practice despre parchetul de lemn masiv ce te vor ajuta să iei o decizie cât mai bună pentru casa ta.

Diferența dintre parchetul din lemn masiv și cel stratificat/ dublustratificat/ triplustratificat este una estetică dar și una practică. Parchetul de lemn este, așa cum sugerează și numele, realizat din scânduri solide de lemn de esență tare. Este des întâlnit în casele mai vechi și poate fi șlefuit de multe ori. Cel mai mare dezavantaj? Se poate deforma într-un mediu umed. Parchetul de lemn masiv este potrivit pentru încălzirea prin pardoseală.

Parchetul de lemn masiv poate fi nefinisat sau finisat cu ulei. Dacă alegi parchetul finisat, deși este mai scump decât cel nefinisat, el va fi deja șlefuit și dat cu ulei, ceea ce înseamnă că ai scăpat de vapori sau praf toxic la tine în casă. Poți păși pe parchetul finisat imediat după instalare.

Parchetul de lemn masiv nefinisat permite alegerea culorii prin șlefuirea și aplicarea finisajului la fața locului.

Stejarul este unul dintre cele mai populare esențe folosite în parchetul de lemn masiv. Stejarul este iubit pentru durabilitate, granulație largă și capacitatea de a prezenta o serie de pete diferite ceea ce face ca fiecare suprafață de parchet să fie unică. Cele mai comune tipuri de stejar folosite pentru pardoseli sunt stejarul alb și stejarul roșu.

După ce ai ales tipul de parchet masiv, vine partea cea mai interesantă pentru că este și cea mai creativă: instalarea lui. Cele mai populare modele sunt modelul dușumea și herringbone. Modelul dușumea provine din perioada dinaintea celui de-al doilea război mondial și variază de la simplu (scânduri pătrate montate în direcții alternative) până la modele ornamentale complicate cu încrustații.

Modelul herringbone este creat prin așezarea unor scânduri scurte în formă interconectată de V.

Așadar, dacă ai început renovarea casei, cu siguranță te-ai gândit să pui parchet din lemn masiv în cel puțin una dintre camere, eventual camera de zi sau living. Stilul clasic al acestui tip de parchet va oferi căldură încăperii. Oferta de parchet este foarte generoasă și te va inunda cu informații, de aceea este important să cunoști esențialul și să știi cu adevărat ce îți dorești și se potrivește bugetului și stilului tău de viață.

Cel mai mare avantaj al parchetului de lemn masiv este faptul că poate fi re-șlefuit de mai multe ori, prelungindu-și literalmente durata de viață la zeci de ani. Cea mai mare slăbiciune a sa este că nu poate fi instalat în zone umede precum subsoluri sau băi, însă există soluții foarte practice și potrivite pentru aceste încăperi.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro