La data de 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda a fost parafat de catre reprezentantii Societatii Nationale Nuclearelectrica SA si de catre cei sase investitori: ArcelorMittal, CEZ, GDF SUEZ, ENEL, Iberdrola si RWE Power, in prezenta Ministrului Economiei si Finantelor, domnul Varujan Vosganian.
Finalizarea acestei etape este un pas catre trimiterea Acordului Investitorilor catre Guvernul Romaniei pentru aprobare, si semnarea de catre reprezentantii celor sapte companii, ceea ce va conduce la infiintarea companiei de proiect, in martie 2009. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii in proiect dupa cum urmeaza: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal (6.2%), CEZ (9.15%), GDF SUEZ (9.15%), ENEL (9.15%), Iberdrola (6.2%) si RWE Power (9.15%) Proiectul urmeaza a fi realizat in doua etape : - etapa de pre-proiect, care se estimeaza sa dureze 18 luni de la inregistrarea viitoarei societati comerciale. Pe parcursul ei, vor fi desfasurate activitati pregatitoare dintre care mentionam: elaborarea unor specificatii tehnice si comerciale, cereri de oferta, documentatii de inginerie, finantarea unor lucrari de santier, avand un volum limitat, evaluarea ofertelor pentru contractorul general, etc.
De asemenea, investitorii vor perfecta aranjamentele comerciale privind constructia celor doua unitati, exploatarea pe termen lung, precum si modalitatile efective de finantare. - etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, avand un cost estimat de 4 miliarde euro si cu o durata de circa 6 ani, in conditiile unei decizii favorabile din partea investitorilor. Fiecare unitate va avea o capacitate instalata de 720MWe. Proiectul urmeaza sa fie notificat Comisiei Europene in baza tratatului Euratom Realizarea Proiectului, respectiv punerea in functiune a celor doua unitati va reprezenta un aport important in cresterea sigurantei in aprovizionarea cu energie electrica a consumatorilor, un factor important in reducerea emisiilor de CO2, precum si de stabilitate a pretului energiei electrice, cu un rol semnificativ in asigurarea unui mix energetic dimensionat sa raspunde cererii si contextului international.
SN "Nuclearelectrica" S.A. este operatorul centralei nucleare de la Cernavoda si al Fabricii de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Cu cele doua unitati nucleare in functiune, Nuclearelectrica este al doilea mare producator de energie electrica din Romania, asigurand aproximativ 18% din necesarul intern. In anul 2007, Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a inregistrat un profit de 88.675 mii lei, superior celui inregistrat in 2006 de 64.338 mii lei. Cifra de afaceri a anului trecut s-a ridicat la 909.569 mii lei, fata de 664.243 mii lei in 2006. In primul semestru din 2008, profitul brut obtinut de Nuclearelectrica de 87 milioane lei, cu 45% mai mare decat profitul brut inregistrat in primele sase luni din 2007. Capacitatea de generare a SN Nuclearelectrica SA este de 1400 MWh. Standardul inalt de siguranta si performanta la care se desfasoara activitatea Nuclearelectrica SA impreuna cu grija fata de mediul inconjurator si populatie, plaseaza organizatia in topul companiilor de succes din tara.
ArcelorMittal este cea mai mare si mai globala companie siderurgica, avand 326.000 de angajati in peste 60 de tari. Compania reuneste numarul unu si numarul doi mondial, Arcelor si Mittal Steel. ArcelorMittal este lider pe pietele globale importante, incluzand domeniile auto, constructii, electrocasnice si ambalare, avand sisteme performante de cercetare si dezvoltare, precum si tehnologice, laolalta cu rezerve cuantificabile de materii prime si retele de distributie de top. Compania este prezenta cu unitati de productie in 28 de tari din Europa, Asia, Africa si America, pe toate pietele-cheie ale industriei siderurgice, de la cele emergente pana la cele mature si intentioneaza sa-si consolideze aceasta pozitie si pe pietele cu un potential mare de crestere cum ar fi China si India. ArcelorMittal este cotat la bursele din New York (MT), Amsterdam (MT), Paris (MTP), Bruxelles (MTBL), Luxemburg (MT) si la bursele spaniole de la Barcelona, Bilbao, Madrid si Valencia (MTS).
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale cat si din punct de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare
Enel este cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de a doua companie de utilitati europeana in functie de capacitatea instalata. Enel produce, distribuie si vinde electricitate si gaz in Europa, America de Nord si America Latina. Dupa achizitia companiei spaniole Endesa, impreuna cu partenerul sau Acciona, Enel este acum prezenta in 22 de tari, avand o capacitate de productie de 85,000 MW, deservind mai mult de 52 milioane de clienti in sectorul energiei electrice si al gazului natural (conform datelor inregistrate in primele sase luni ale anului 2008). Fiind listata la Bursa din Milano inca din anul 1999, Enel este compania italiana cu cel mai mare numar de actionari, avand aproximativ 1.7 milioane investitori institutionali si de retail. Enel este si cel de al doilea operator italian in sectorul gazului natural, cu aproximativ 2.5 milioane clienti si o cota de piata de 10% in functie de volum. In Romania, Enel este cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice, avand circa 2.5 milioane clienti, 93,000 km de retea si aproximativ 5,500 angajati. Enel opereaza in domeniul furnizarii electricitatii, prin Enel Energie si Enel Energie Muntenia, in timp ce Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Muntenia sunt companiile care se ocupa cu gestionarea si imbunatatirea retelei de energie electrica in aceste trei regiuni.
Unul dintre primii energeticieni la nivel mondial, GDF SUEZ este prezent pe intregul lant de valori energetice, atat in domeniul gazelor naturale cat si al electrictatii, in amonte si in aval. Grupul isi dezvolta activitatile (energie, servicii energetice si mediu) dupa un model de dezvoltare responsabila care sa tina cont de provocari majore: de a raspunde cererii de energie, de a asigura securitatea in aprovizionare, de a preintampina schimbarile climatice si de a optimiza utlizarea resurselor. GDF SUEZ are drept atu un portofoliu de aprovizionare diversificat si active de productie de electricitate flexibile si performante care-i permit sa propuna clientilor, persoane fizice, asociatii sau persoane juridice, solutii energetice inovatoare. Grupul are 196 500 de salariati si o cifra de afaceri in 2007 de 74,3 miliarde de euro. Cotat la bursele de la Bruxelles, Luxembourg si Paris, GDF SUEZ este reprezentat de cei mai importante indici internationali: CAC 40, BEL 20, DJ Stoxx 50, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe si ASPI Eurozone
Iberdrola este o companie multi-nationala cu o istorie de 108 ani si o contributie importanta la dezvoltarea sectorului energetic, la asigurarea calitatii pentru consumatori si garantarea sigurantei in aprovizionare. Ca urmare a unei perioade de extindere international in anul 2001, Iberdrola este astazi una dintre cele mai mari companii energetice din lume. Principalele piete pe care Iberdrola este prezenta sunt Spania, Marea Britanie, Statele Unite, Mexic si Brazilia. La nivel global, Iberdrola detine 28 de milioane de puncte de consum in lume si controleaza o capacitate de generare de 45.000 MW, dintre care 8.500 MW provin din surse regenerabile de energie, ceea ce demonstreaza grija companiei fata de mediul inconjurator.
RWE este una dintre primele 5 companii industriale din Europa. RWE isi desfasoara activitatea in domeniul producerii si transportului cat si al vanzarii si tranzactionarii de energie electrica si gaz. RWE este de asemenea implicata in domeniul hidroenergiei in Europa continentala. Acest model integrat de afaceri asigura companiei o pozitie importanta de pe care poate raspunde cererii in crestere de energie. Cei 63.500 de angajati furnizeaza electricitate unui numar de 20 de milioane de clienti si gaz pentru un numar de 10 milioane de clienti. In anul 2007, RWE a inregistrat un venit de 42,5 miliarde Euro. RWE Power AG reprezinta producatorul de energie din cadrul grupului RWE in Europa continentala si unul dintre cei mai mari producatori din Europa. Energia generata de RWE Power provine din surse diversificate precum: nuclear si lignit, carbunei si gaz. Printr-un mix energetic variat, RWE Power asigura clientilor sai energie sigura, la un pret competitiv si in conditii de siguranta fata de mediu.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro