Papagalii sunt capabili să ia decizii economice complexe

Reprezentanții speciei Marele Papagal Verde ar putea face carieră ca brokeri la bursă. Aceștia sunt capabili să ia cele mai corecte decizii economice, cel puțin la această concluzie a ajuns o echipă de cercetători germani în urma unui studiu.

33 de papagali din specia Marele Papagal Verde și specia Gri African au fost învățați să recunoască valoarea unor jetoane pe care le puteau schimba pe mâncare. Demersul face parte dintr-un studiu realizat de către cercetătorii de la Institutul Max Plank din Germania.

După ce au învățat valoare jetoanelor, păsările au trecut la un nivel superior al educației economice, Li s-a oferit posibilitatea să-și investească jetoanele astfel încât să primească o recompensă mai mică, dar imediată, sau să-și plaseze investiția pe un termen mai lung, cu o recompensă substanțială.

Astfel, papagalii înzestrați cu răbdare au câștigat, în urma investiției plasate recompense cum ar fi alunele, în timp ce păsările mai puțin răbdătoare s-au ales cu porumb uscat sau semințe de floarea soarelui.

Oamenii de știință au observat schimbarea comportamentului papagalilor în momentul în care aceștia primeau ca recompensă o gustare de o calitate mai slabă în schimbul jetoanelor. La următoarea încercare, se reorientau către ciclul decizional care îi ducea către recompensa substanțială.

Cercetătorii au fost surprinși să constate capacitatea păsărilor de a adopta strategii subtile și de a lua decizii corecte care le duceau către recompensa dorită, scrie News.Sky.com.