La fiecare cateva milioane de ani, Pamantul lanseaza cate un vulcan gigant. Acesti vulcani nu sunt ca cei pe care ii cunoastem in zilele noastre. Ei pot fi numiti super-vulcani si erup continuu timp de mii de ani cu efecte dezastruoase asupra unei arii inconjuratoare foarte largi. Acesti vulcani sunt foarte rari, dar atunci cand apar, nu intarzie sa-si faca simtita prezenta.
Cenusa si gazele vulcanice pe care le emana aceste formatiuni gigant pot distruge complet viata intr-un perimetru foarte larg. Michael Thorne, specialist in seismologie la Universitatea din Utah are cateva indicii legate de cauzele eruptiilor devastatoare ale acestor vulcani.
Thorne foloseste unde seismice pentru a reusi sa descifreze ce se intampla la adancimi de aproape 3000 km sub suprafata Pamantului. La aceasta adancime, invelisul exterior se intalneste cu nucleul Pamantului. El a urmarit in special doua formatiuni de roca intre acest invelis si nucleul Pamantului. Una dintre aceste formatiuni este sub Oceanul Pacific, iar o a doua se regaseste sub Africa.
Desi oamenii de stiinta cunosc aceste formatiuni de peste 20 de ani, Thorne a reusit sa observe un lucru special, anume, ca aceste formatiuni se misca si se ciocnesc. In punctele de impact se creeaza alte formatiuni care se umfla catre suprafata. In momentul in care vor ajunge la suprafata Pamantului vor genera eruptii vulcanice violente.
Chiar daca efectele unei eruptii gigant vor fi devastatoare, Thorne spune ca este vorba de un proces foarte lent care va dura cel putin 100 de milioane de ani.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro