Pagube de aproximativ 24.000 miliarde

Pagubele produse de inundaţiile din luna iulie sunt estimate la 23.942 miliarde lei vechi, a anunţat astăzi ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, la finalul reuniunii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Această evaluare va fi transmisă Comisiei Europene, care şi-a dat acordul pentru formularea unei noi aplicaţii din partea României pentru accesarea Fondului Solidaritatea. Prima aplicaţie a fost formulată pentru pagubele produse de inundaţiile din Banat, estimate la peste 17.000 miliarde lei vechi.

Ministrul Blaga a prezentat un bilanţ al efectelor inundaţiilor şi al alunecărilor de teren produse în perioada 1-17 iulie 2005. Astfel, au fost afectate în prima etapă judeţele Olt, Tulcea, Buzău şi Constanţa, iar în cea de-a doua judeţele Galaţi, Băcău, Brăila şi Vrancea. Viiturile au cauzat moartea a 24 persoane, cele mai multe decese – 15 – fiind înregistrate în Vrancea.

Au fost afectate 25.127 case, dintre care 3.571 au fost distruse.

În prezent, nu mai există decât două localităţi izolate, în judeţele Bacău şi Vrancea, a afirmat ministrul Blaga. Alimentarea cu apă potabilă a fost restabilită în toate localităţile. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz metan. În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, ministrul administraţiei şi internelor a precizat că mai sunt probleme în 13 localităţi.

Poşta Română a distribuit 94% din pensii în judeţele Galaţi, Băcău, Brăila şi Vrancea, cele mai afectate de inundaţiile din luna iulie.

Operaţiunile de vaccinare a animalelor şi de ecarisare a zonelor afectate de inundaţii continuă, a mai spus Blaga.

Ministrul Blaga a arătat că cea mai mare parte a sinistraţilor cer ca ajutoarele acordate să fie şi sub forma materialelor de construcţii (ciment, tablă, bolţari) pentru refacerea caselor afectate. Persoanele în vârstă vor fi ajutate de jandarmi să-şi reconstruiască locuinţele.

Autorităţile intenţionează să transmită terenuri, cu titlu gratuit, persoanelor care sunt dispuse să se mute din vatra satelor. Blaga a arătat că va fi modificată în acest sens Legea nr. 18 privind fondul funciar, astfel încât persoanele afectate de inundaţii să primească cu titlu gratuit terenuri pe care să îşi construiască locuinţele. Suprafeţele care vor fi atribuite sinistraţilor vor trece din extravilan în intravilan, a mai spus Blaga.

Anexăm Raportul privind efectele inundaţiilor şi al alunecărilor de teren produse în perioada 1 – 17 iulie 2005