Otrăvirea lui Navalnîi, rediscutată de liderii UE la summitul din 15-16 octombrie

Otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi va fi discutată din nou de liderii celor 27 de state UE la summitul din 15 şi 16 octombrie, când probabil vor adopta o declaraţie comună pe această temă, după ce Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice își va încheia investigația, transmite dpa.

„Ne vom întoarce la acest subiect peste două săptămâni", a declarat  cancelarul german Angela Merkel la finalul summitului UE de două zile de la Bruxelles.

„Utilizarea armelor chimice reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale", se menţionează în concluziile summitului.

De asemenea, liderii UE au făcut apel la autorităţile ruse să coopereze pe deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili.

Navalnîi a fost transferat din Rusia în Germania în august la două zile după ce i s-a făcut rău și a intrat în comă în timp ce era într-o cursă aeriană ce trebuia să îl ducă la Moscova. Trei anchete din Germania, Suedia și Franța au stabilit că el a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip novicioc, de proveniență sovietică.

„Nu simți nicio durere dar știi că vei muri", a descris Navalnîi momentul în care când neurotoxina a început să își facă efectul.

Occidentul a cerut explicații de la Kremlin privind evenimentul, dar Moscova a replicat că nu a văzut nicio dovadă a unei crime comise.

Alexei Navalnîi a transmis că se va întoarce în Rusia.

„Misiunea mea este să rămân neînfricat. Și nu am nicio frică", a arătat opozantul rus pentru Der Spiegel.

Un activist politic care a contribuit la aducerea lui Navalnîi în Germania a declarat, în urmă cu o săptămână, că îi va trebui opozantului cel puțin încă o lună pentru a își reveni, dar a adăugat că este clar că plănuiește să revină în Rusia și să își reia activitatea politică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost externat săptămâna trecută din spitalul berlinez. El şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce în Rusia după ce îşi va reveni complet, dar deocamdată rămâne în Germania pentru recuperare.

 

 

Sursa: europalibera.org