In momentul de fata, in Romania sunt inregistrate peste 62.000 de organizatii, iar numarul angajatilor cu carte de munca din sectorul neguvernamental este de 90.000. Numai in anul 2008, ONGurile au atras resurse financiare de circa 1,25 miliarde de Euro.
Cum au ajuns aceste resurse in comunitate?
prin 23,5% din serviciile alternative de ingrijire a copilului (case de tip familial, centre de zi, centre maternale, etc),
cu o infrastructura sensibil mai mica decat cea a statului si serviciilor sale publice, ONGurile reusesc sa reprezinte jumatate din furnizorii de servicii sociale acreditati din Romania,
prin ONGurile care servesc 41% dintre beneficiarii de servicii de ingrijire si asistenta la domiciliu,
in cadrul serviciilor de ingrijire la domiciliu, ONGurile se ocupa de peste 10.000 de varstnici, iar serviciile publice ale statului de 7.300 de asemenea persoane,
prin ONGurile sustin aproximativ 30% din cantinele sociale din Romania,
prin determinarea cetatenilor sa reactioneze la schimbari care ii privesc (constructii ilegale, spatii verzi deteriorate, asociatii de locatari etc).
Organizatiile neguvernamentale conteaza: cred ca datele si faptele ilustrate in acest studiu demonstreaza roluri esentiale asumate de ONGuri in 20 de ani de existenta. Astfel, ele raspund unor nevoi ale cetatenilor pe care statul nu poate sau nu stie sa le adreseze si completeaza oferta acestuia prin initierea de servicii alternative; reprezinta interesele cetatenilor si ii mobilizeaza sa actioneze in spatiul public pentru a fi ascultati in luarea deciziilor ce ii pot afecta sau pun presiune asupra statului pentru asumarea responsabilitatilor fata de cetateni. Reforma statului trebuie sa implice organizatiile neguvernamentale ca parteneri si promotori ai schimbarii. a declarat Ionut Sibian, Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
Din cele 62.000 de organizatii inregistrate in Romania, 87% sunt infiintate si functioneaza in mediul urban. 23% din cetateni fac parte din organizatii neguvernamentale, altele decat sindicate, asociatii de proprietari, partide politice.
Aproximativ 90.000 de romani sunt angajati cu carte de munca in mediul mediul neguvernamental, iar numarul de locuri de munca din acest sector este mai mare decat numarul locurilor de munca din alte sectoare ale economiei, cum ar fi intermedierile financiare (97.000 salariati in 2007) sau industria extractiva (84.000 de salariati in 2007).
Peste 35% dintre ONG-urile din Romania au ca sursa de venit principala finantarile internationale (Uniunea Europeana si fundatii sau institutii guvernamentale internationale sau straine) ceea ce arata capacitatea lor de a atrage si folosi resurse externe in folosul comunitatilor pe care le servesc. In acelasi timp, cu toate ca serviciile ONGurilor s-au diversificat si au crescut ca dimensiune, finantarea publica nationala s-a diminuat semnificativ.
Aproximativ jumatate dintre cetateni (48%) cunosc faptul ca sistemul fiscal le permite directionarea a 2% din impozitul pe venitul anual catre organizatiile neguvernamentale, dar doar 17% au pus in aplicare acest mecanism. Mecanismul 2% a determinat directionarea a 57.480.987 euro (raportat la cursul BNR mediu al anului pentru care s-a realizat directionarea) pentru anii fiscali 2004 2008.
Datele prezentate fac parte din raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental - profil, tendinte, provocari, ce isi propune sa realizeze un bilant al dezvoltarii sectorului neguvernamental, oferind in acelasi timp o imagine de profunzime a acestui sector in prezent, din diverse perspective. Raportul ofera informatie structurata cu privire la dimensiunea sectorului, dinamica lui, diversele evolutii sub-sectoriale si analize pe domenii de activitate, oferind in acelasi timp si o serie de recomandari pentru actiuni care ar favoriza dezvoltarea sectorului neguvernamental in continuare.
Raportul a fost realizat in perioada octombrie 2008 septembrie 2010, in cadrul proiectului Catalogul Societatii Civile, implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si finantat de Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro