Organizatia Mondiala a Sanatatii militeaza pentru siguranta interventiilor chirurgicale

iulie 10, 2008

Pornind de la numarul tot mai mare de operatii chirurgicale majore inregistrate in ultimul timp - peste 234 milioane de proceduri au loc anual, insemnand o operatie la 25 de oameni - corelat cu faptul ca un procent semnificativ dintre acestea duc la complicatii sau chiar la decesul pacientilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization) a lansat o 'lista de siguranta' pentru echipele de medici. Aceasta 'lista de siguranta' are scopul de a preveni aparitia riscurilor si face parte dintr-o initiativa pentru imbunatatirea operatiilor chirurgicale in intreaga lume.

"Complicatiile chirurgicale si decesele pacientilor sunt in crestere, de aceea credem ca folosirea 'listei de siguranta' reprezinta o solutie constructiva in reducerea erorilor chirurgicale, dar si in imbunatatirea sigurantei pacientilor", declara Dr. Margaret Chan, Director General WHO.

Studii recente au aratat ca, in tarile industriale, complicatiile sunt raportate in proportie de 3-16%, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare rata de deces este de 5-10%. In timp ce in regiuni din Africa decesul cauzat de anestezia generala este inca destul de ridicat, infectiile si complicatiile post-operatorii raman principalele cauze de deces in lume.

"Chirurgia reprezinta o componenta esentiala in sistemul de sanatate, de peste un secol", spune Dr. Atul Gawande, chirurg si profesor la Harvard. "Desi, in ultimele decenii, putem remarca semnificative imbunatatiri, calitatea si siguranta interventiilor chirurgicale a fost variabila in diversele parti ale lumii. Initiativa noastra are ca scop schimbarea acestei situatii, prin identificarea si setarea de noi standarde, care vor fi aplicate in toata lumea."

Initiativa WHO (Chirurgia Sigura Salveaza Vieti - Safe Surgery Saves Lives) este coordonata de Scoala Publica de Sanatate Harvard si reprezinta un efort colectiv al unui numar de 200 de societati medicale nationale si internationale, precum si ministere ale sanatatii, care are ca scop reducerea numarului de decese si complicatii post-operatorii. "Lista de siguranta chirurgicala", dezvoltata de Organizatia Mondiala a Sanatatii sub conducerea Dr. Gawande, presupune un set de standarde in siguranta chirurgicala, care se poate aplica in toate tarile.

Rezultatele preliminare, obtinute de la 1000 de pacienti aflati intr-un program pilot, indica faptul ca "lista de siguranta" a dublat posibilitatea ca pacientii sa primeasca asistenta medicala la standarde ridicate.

"Lista de siguranta" identifica trei faze ale operatiei, fiecare corespunzand unei perioade specifice: prima faza - inaintea realizarii anesteziei, a doua faza - inaintea inciziei in piele si a treia faza - inainte ca pacientul sa paraseasca sala de operatie. In fiecare faza, trebuie verificata "lista de siguranta" de catre un coordonator, care noteaza daca echipa si-a indeplinit sarcinile inainte de a face operatia. De exemplu, in timpul fazei de inscriere, se verifica daca alergiile cunoscute ale pacientului au fost bifate; in timp ce in faza de externare, se verifica daca instrumentele, buretii si acele folosite la operatie au fost numarate.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro