Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul si bolile pulmonare cronice), inregistreaza la nivel mondial cea mai mare rata de mortalitate, provocand peste 63% din decesele anuale. Din cele 36 de milioane de persoane care mor in fiecare an din cauza bolilor cronice netransmisibile, 14 milioane au varsta sub 70 de ani, iar 80 % dintre cazuri au loc in tarile dezvoltate.
Sub amenintarea acestei probleme mondiale de sanatate, cu impact socio-economic major, la inceputul lunii noiembrie 2012, statele membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii au stabilit o agenda comuna de combatere a celor mai frecvente boli cronice netransmisibile. Astfel, scopul intalnirii membrilor OMS a vizat adoptarea unor actiuni orientate, multisectoriale si interstatale, obiectivul principal stabilit la nivel global fiind acela de a reduce cu 25 % numarul deceselor premature cauzate de bolile cronice netransmisibile, pana in anul 2025.
Bolile cronice netransmisibile pot fi prevenite, iar impactul lor poate fi redus in mod semnificativ: acesta este mesajul pe care OMS doreste sa il raspandeasca in lume. În acord cu dezbaterile de la nivel mondial si in semn de cooperare internationala, la Bucuresti, in perioada 1- 2 februarie 2013, se va desfasura al doilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile, sub egida Academiei Romane.
Co-presedintii celui de-al doilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile sunt: acad.Maya Simionescu, director Institutul de Biologie si Patologie Celulara „N.Simionescu” si prof.univ.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Mai multe detalii gasiti in comunicatul atasat.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro