Analizele făcute de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și de specialiștii Ministerului Sănătății și ai Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) au relevat că principalele surse ale creșterii numărului de cazuri de coronavirus au fost evenimentele la care nu s-au respectat regulile sanitare și transportul în comun, a spus miercuri seară premierul Ludovic Orban, după videoconferința cu prefecții și cu comitetele județene pentru situații de urgență pe tema intensificării acțiunilor împotriva epidemiei de coronavirus.
„Din analizele INSP și ale specialiștilor din Ministerul Sănătății și DSU se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor - nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente - la care nu s-au respectat măsurile de protecție, numărul maxim de persoane și alte reguli care ar fi trebuit respectate. Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public, atât cel urban cât mai ales cel intrajudețean, interjudețean și transportul spre platforme industriale, de acasă la locul de muncă și de la locul de muncă spre casă”, a declarat premierul Ludovic Orban.
El a spus că, pe fondul evidentei creșteri a numărului de cazuri de coronavirus a cerut comitetelor pentru situații de urgență „o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale luate de autorități, o intensificare a măsurilor de control și, nu în ultimul rând, o intensificare a comunicării cu cetățenii pentru respectarea măsurilor de protecție a sănătății.”
Premierul a spus că le-a cerut acestora să urmărească respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în școli, de la dezinfecție, portul măștii și până la respectarea distanței, în contextul în care, de joi, se deschid și universitățile.
„Să se țină cont în deciziile comitetelor de urgență de cele luate pe plan național, ce spune legea, aia trebuie să se aplice, nu după bunul plac al unor directori de școli.”
Orban spune că acolo unde legislația o impune, trebuie introduse restricții pentru a preveni răspândirea virusului.
„Am solicitat comitetelor de urgență să ia măsuri de carantinare, fie de județ fie regionale. În ceea ce privește comunicarea publică, am cerut prefecților și primarilor nou aleși să organizeze întâlniri zilnice, cu implicarea activă a primarilor în implementarea măsurilor de protecție sanitară atât prin comunicare publică cât și prin implicarea structurilor din subordinea primarilor în respectarea regulilor sanitare. Mulți primari s-au temut să ia decizii și să se implice activ. Acum sunt aleși pe mandate de patru ani, au deplină autoritate.”
De asemenea, premierul a declarat că autorităţile nu au putut controla petrecerile desfăşurate după anunţarea rezultatelor la alegerile locale şi le-a transmis participanţilor, indiferent de partidul politic din care fac parte, să se considere „ca şi cum ar fi posibil infectaţi'' cu noul coronavirus.
„În ceea ce priveşte organizarea alegerilor, noi am supravegheat ca tot ceea ce a însemnat activitate de campanie, procesul electoral din ziua votului, să se desfăşoare în conformitate cu regulile stabilite şi cea mai mare parte s-a desfăşurat. Ce nu am putut controla, pentru că nu aveam cum să controlăm, uman, sunt petrecerile care au fost organizate după câştigarea alegerilor. Aici, le recomand tuturor celor care au participat la astfel de petreceri, indiferent din ce formaţiune politică sunt, să se considere ca şi cum ar fi posibil infectaţi, pentru că la aceste petreceri, unele dintre ele le-am văzut şi la televizor şi pe online, nu s-au respectat regulile'', a mai spus Ludovic Orban.
România a depășit pragul psihologic de 2.000 de cazuri într-o singură zi, după ce miercuri Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un record negativ de 2.158 de noi infectări.
În total au fost prelucrate 26.021 de teste, ceea ce indică o rata de pozitivare foarte ridicată de 8,29%. Cu o zi înainte aceasta a fost de de 7%, iar luni a atins recordul de 20% pe fondul testelor puține.
Se înregistrează și un nou record al cazurilor zilnice în București – 405.
Numerele record anunțate luni nu au legătură cu mersul la vot de duminică, efectele alegerilor urmând a fi cunoscute în săptămânile viitoare. Perioada de incubație variază în mod normal între 5 și 14 zile.
Alte 33 de decese au avut loc în rândul persoanelor infectate cu coronavirus, în timp ce 550 de pacienți se află în continuare pe secțiile ATI.
În urma testelor efectuate, 674 de persoane au fost găsite pozitive la retestare.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro